Sernik bardzo znany i lubiany pod wieloma różnymi nazwami, u mnie jako sernik chmurka 🙂 Sernik w wersji bezglutenowej na spodzie owsianym i prawdziwym wiejskim twarogu, bo jeśli pieczemy sernik to tylko z prawdziwego sera, nie z marketowego wiaderka!
Sernik chmurka
Potrzebujemy: ciasto
- 100 g płatków owsianych
- 1-2 łyżki miodu
- 3 łyżki masła orzechowego
Potrzebujemy: masa serowa
- 800 g twarogu wiejskiego
- 600 ml mleka wiejskiego niepasteryzowanego
- 4 żółtka
- 3 łyżki miodu
- 2 budynie śmietankowe (bez cukru ) lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki masła klarowanego
- wanilia prawdziwa
Dodatkowo: masa chmurkowa
- 4 białka
- szczypta soli kłodawskiej
- 2 łyżki erytrolu
Białka, sól ubijamy na sztywno, dodajemy erytrol i ubijamy jeszcze chwilę.
Przygotowanie:
- Płatki owsiane delikatnie zmiksować (nie całkowicie na mąkę).
- Do płatków dodajemy miód, masło orzechowe, wymieszamy. Ciasto może pozostać sypkie, ale przy zgnieceniu powinno się lepić (jeśli jest za suche dodajemy jeszcze masła).
- Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, następnie wsypujemy ciasto, rozkładamy na całej powierzchni, mokrą łopatką dociskamy całość na gładką powierzchnię.
- Do miksera wkładamy wszystkie składniki masy serowej i dokładnie przez 2-3 minuty miksujemy na gładki krem. Masa jest dość luźna, ale taka być powinna.
- Gotową masę wlewamy na przygotowane wcześniej ciasto, wkładamy do piekarnika, pieczemy godzinę w temperaturze 180 C.
- 10 minut przed końcem pieczenia wykładamy masę chmurkową na wierzch ciasta i zostawiamy do zrumienienia.