Sernik chmurka

Sernik bardzo znany i lubiany pod wieloma różnymi nazwami, u mnie jako sernik chmurka 🙂 Sernik w wersji bezglutenowej na spodzie owsianym i prawdziwym wiejskim twarogu, bo jeśli pieczemy sernik to tylko z prawdziwego sera, nie z marketowego wiaderka!

Sernik chmurka

Potrzebujemy: ciasto

  • 100 g płatków owsianych
  • 1-2 łyżki miodu
  • 3 łyżki masła orzechowego

Potrzebujemy: masa serowa

  • 800 g twarogu wiejskiego
  • 600 ml mleka wiejskiego niepasteryzowanego
  • 4 żółtka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 budynie śmietankowe (bez cukru ) lub 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • wanilia prawdziwa

Dodatkowo: masa chmurkowa

  • 4 białka
  • szczypta soli kłodawskiej
  • 2 łyżki erytrolu

Białka, sól ubijamy na sztywno, dodajemy erytrol i ubijamy jeszcze chwilę.

Przygotowanie:

  • Płatki owsiane delikatnie zmiksować (nie całkowicie na mąkę).
  • Do płatków dodajemy miód, masło orzechowe, wymieszamy. Ciasto może pozostać sypkie, ale przy zgnieceniu powinno się lepić (jeśli jest za suche dodajemy jeszcze masła).
  • Formę na ciasto wykładamy papierem do pieczenia, następnie wsypujemy ciasto, rozkładamy na całej powierzchni, mokrą łopatką dociskamy całość na gładką powierzchnię.
  • Do miksera wkładamy wszystkie składniki masy serowej i dokładnie przez 2-3 minuty miksujemy na gładki krem. Masa jest dość luźna, ale taka być powinna.
  • Gotową masę wlewamy na przygotowane wcześniej ciasto, wkładamy do piekarnika, pieczemy godzinę w temperaturze 180 C.
  • 10 minut przed końcem pieczenia wykładamy masę chmurkową na wierzch ciasta i zostawiamy do zrumienienia.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked