Sałatka ziemniaczana – idealna na kolację lub obiadek
Potrzebujemy: – na 1 talerz.
- 3 ziemniaczki ugotowane
- 1 pomidor
- natka pietruszki.
- pół małej czerwonej cebuli
- olej lniany, z wiesiołka lub oliwa z oliwek.
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
Ugotowane ziemniaczki kroimy w plastry w głębokim talerzu, kroimy pomidora w większe kawałki, drobno szatkujemy cebulkę i pietruszkę, dodajemy sól, pieprz, skrapiamy oliwą.
Dlaczego warto jeść ziemniaki ?
- Najzdrowsza wersja ziemniaków to gotowane na parze lub w mundurkach, ponieważ mają mniejszą stratę minerałów i witamin, a jest ich wcale nie tak mało. Taki polski ziemniaczek jest bogatym źródłem witaminy C i co ważne ma jej więcej niż w jabłku! Jest też dobrym źródłem witamin z grupy B (B1, B2, B3, B6) PP, to witaminy, które działają na cały organizm, każda z nich ma olbrzymie znaczenie dla naszego funkcjonowania.
- Ziemniaki to też źródło składników mineralnych: magnezu (dba o układ nerwowy, koi nerwy, stres i zmęczenie), fosfor (dba o zdrowe i mocne kości oraz zęby), potas (obniża ciśnienie krwi), miedz (dba o układ odpornościowy, nerwowy, krwionośny, i mocne koście), mangan (utrzymuje kości i mięśnie w dobrym stanie, sprawiając, że nie są kruche i łamliwe), cynk (dba stan skóry, paznokci i włosów), żelazo (zapobiega anemii).
- Ziemniaki zawierają niepełnowartościowe białko o wysokiej wartości biologicznej oraz błonnik, który poprawia trawienie, dlatego też jest lekkostrawny i wcale nie powoduje tycia, i mimo że jest też bogatym źródłem węglowodanów, same w sobie nie są tuczące, dopiero w połączeniu z tłuszczem powodują odkładanie się tkanki tłuszczowej, ale to samo dotyczy innych produktów typu: makaron czy ryż.