Sałatka z pokrzywą i kalarepą

Pyszna, zdrowa, zielona sałatka z pokrzywą i kalarepą 😋 dobra na przekąskę, kolację lub jako dodatek do obiadu 🙂 Sałatka to pyszne zdrowie na talerzu…Pokrzywa, jarmuż, natka rzodkiewki, kiełki…To bogactwo witamin i minerałów, potrzebnych dla naszego układu odpornościowego!

Sałatka z pokrzywą i kalarepą

Potrzebujemy :

  • Garść pokrzywy (umyte listki)
  • Garść jarmużu
  • Garść natki rzodkiewki
  • Kiełki lucerny(lub inne)
  • Pieczony burak (3-4 sztuki)
  • 1 kalarepa
  • 1-2 jabłka
  • Około 10 szt. rzodkiewki
  • Sos miodowo – musztardowy (olej np. lniany miksujemy z miodem i musztardą, ilość dodać według smaku)

Przygotowanie :

  • Sałatkę robimy bezpośrednio na talerzach najlepiej głębokich.
  • Do każdego talerza rwiemy drobno jarmuż (bez twardych części), następnie kroimy drobno natkę rzodkiewki, rwiemy pokrzywę, rozsypujemy kiełki, kroimy w słupki pieczonego buraka, kroimy w słupki jabłka, kalarepę, rzodkiewki, przed podaniem polewamy sosem miodowo-musztardowym.
  • Taką sałatkę możemy podać również w towarzystwie sera koziego, tofu lub fety wegańskiej.

Dlaczego pokrzywa powinna znaleźć się w naszym menu…?

  • Pomaga w leczeniu niedokrwistości, anemii , zmęczenia, kiedy mamy niedobory żelaza, wspomaga leczenie różnego rodzaju krwawień (krwiomocz, krwawienia maciczne, krwawienia z nosa- Czopek z waty zwilżony sokiem z pokrzywy, wprowadzony do nosa, wstrzymuje krwawienie !!
  • Pokrzywa obniża poziom cukru we krwi i w niewielkim stopniu także ciśnienie tętnicze.
  • Pomaga w chorobach alergicznych (względu na zawartość związków czynnych, m.in. pochodnych tyrozyny), wykazujących działanie przeciwhistaminowe.
  • Łagodzi dolegliwości związane z menopauzą.
  • Reguluje miesiączki.
  • Leczy reumatyzm, choroby z gośćcowym zapaleniem stawów.
  • Stosuje się ją w chorobach dróg moczowych (zapalenie pęcherza, nerek, kamienicy wątroby,)
  • Leczy przewód pokarmowy.
  • Ponieważ ma właściwości bakteriobójcze możemy z nią przemywać i robić okłady na wszelkie schorzenia skórne, czyraki, trądzik, guzki, stany zapalne mięśni.
  • Pokrzywa pobudza i zwiększa wytwarzanie czerwonych krwinek i hemoglobiny.
  • Pokrzywa oczyszcza organizm ze złogów kwasu moczowego, zwęża naczynia krwionośne.
  • Naparem z pokrzywy możemy odkażać jamę ustną.
  • Choroby zakaźne i skórne, przeziębienie, rak, reumatyzm, artretyzm, choroby układu oddechowego, zaburzenia trawienia, biegunka, choroby wątroby, śledziony, trzustki, pęcherzyka żółciowego, laktacja, choroby włosów, nieżyt jelit, zaparcia, zatrucia, zaburzenia metaboliczne.
  • Ma właściwości przeciwbólowe.
  • Usuwa nadmiar chloru i sodu w organizmie
  • Więcej na temat pokrzywy TU

Jarmuż

  • Źródło witamin A, C, K, (A – najwięcej witaminy wśród warzyw zielonych, dba o nasz wygląd i wzrok, C- wspiera nam odporność, K- odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Witaminy z grupy B ( B1(tiamina), B2(ryboflawina), B6( pirydoksyna), B9(kwas foliowy), także soli mineralnych – wapnia (ma więcej wapnia niż mleko!), bogate źródło żelaza, potasu, magnezu, manganu.
  •  Zawiera karotenoidy (beta karoten, luteinę, zeaksantynę) – przeciwutleniacze.
  • Źródło kwasu alfa-linolowego (ALA) – czyli kwasu tłuszczowego omega-3, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
  • Źródło sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.

Natka rzodkiewki

  • Witaminy: Bardzo dużo witaminy C i to w dużej ilości, jest jej więcej niż w cytrynie! ponadto witamina E i PP, witaminy z grupy (B1, B2)
  • Minerały: żelazo, wapń, magnez, potas i fosfor.
  • Oczyszcza i odtruwa nam organizm, substancji kancerogennych i wszelkich toksyn. wzmacnia nam układ odpornościowy (witamina C)
  • Poprawia przemianę materii
  • Reguluję ciśnienie krwi
  • Zawiera glukozynolany, które działają przeciwnowotworowo – i jest ich nawet więcej niż w brokule!
  • Ma właściwości przeciwzapalne
  • Sok z liści rzodkiewki jest wykorzystywany do leczenia żółtaczki.
  • Wspomaga trawienie i cały metabolizm.
  • Siarka zawarta w rzodkiewkach, rewelacyjnie działa na skórę, włosy i paznokcie, dodaje nam piękna 🙂

Kiełki

  • Zawierają najważniejsze witaminy i minerały potrzebne dla naszego organizmu – w dużych dawkach w najczystszej postaci
  • Są dobrym źródłem kwasów omega 3, których bardzo często brakuje w naszej diecie
  • To źródło łatwo przyswajalnych białek
  • Źródło enzymów i przeciwutleniaczy
  • Są niskokaloryczne i lekkostrawne
  • Możesz je sam wyhodować w domu, w prosty i szybki sposób. W zimie jest to super alternatywa, kiedy nie ma jeszcze świeżych sałat czy świeżych warzyw.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked