PYSZNA I BARDZO ZDROWA SAŁATKA NA KOLACJĘ OBIAD LUB JAKO PRZEKĄSKA.
Sałatka pełna najsilniejszych antyoksydantów, przeciwutleniaczy, pełna witamin, kwasu foliowego i kwasów omega-3 i omega-6
Potrzebujemy:
- Kawałek brokuła ok. 800 g
- 1 paprykę czerwoną
- garść orzechów włoskich posiekanych
- dwie garście słonecznika uprażonego na patelni
- 1 mały granat
- 3-4 łyżek oleju lnianego
- sól.
Przygotowanie:
- Brokuła myjemy i drobniutko kroimy do miski, dodajemy pokrojoną w cienkie paski paprykę, posiekane orzechy, uprażony słonecznik, wyłuskany granat, polewamy olejem, odrobinę solimy i gotowe! Pychotka!
Brokuły są najcenniejszym warzywem o działaniu przeciwnowotworowym. Zawierają cały zestaw, substancji antynowotworowych, od naturalnych przeciwutleniaczy (witamina C i karotenoidy), przez błonnik, do substancji oczyszczających organizm z różnego typu związków sprzyjających powstawaniu nowotworów.
Dzięki swoim właściwościom bakteriobójczym wspomagają walkę z Helicobacter pyroli, bakterią, która wywołuje wrzody i może przyczynić się do rozwoju raka żołądka.