Prosta, szybka i pożywna sałatka z kaszą pęczak i szpinakiem, idealna na kolację lub obiad.
Szybka – prosta i zdrowa
Potrzebujemy:
- 2-3 garście świeżego szpinaku
- 1 szklanka pęczaku ugotowanego
- 1 duży pomidor
- 1 tuńczyk w oleju
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Pęczak gotujemy: 1 szklanka kaszy na dwie szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- Do dużej miski szklanej wkładamy liście świeżego szpinaku, wsypujemy ostudzony pęczak, dodajemy pokrojonego w kostkę pomidora i odsączonego tuńczyka, przyprawiamy solą i pieprzem według uznania.