Ryż z jabłkami – bez mleka

Ryż z jabłkami pyszny cieplutki zapach dzieciństwa.

Potrzebujemy:

Przygotowanie:

  •  Ryż gotujemy (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
    W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł).
  •  Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tartce. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła dodajemy starte jabłka, dusimy chwilę razem, dodajemy łyżkę miodu i rodzynki.
  •  W brytfance układamy pół ryżu wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem, ponownie nakładamy ryż. Wierzch polewamy śmietanką, posypujemy delikatnie cynamonem.Pieczemy około 35 min w temp. 200C.

 




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked