Ryż z jabłkami pyszny cieplutki zapach dzieciństwa.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ryżu — ugotować
- 7 jabłek
- rodzynki
- 1 łyżka miodu (jak jabłka są słodkie to nie jest konieczny)
- cynamon
- śmietanka ok. 200 ml (u mnie z nerkowców)
- 1 łyżeczka masła klarowanego
Przygotowanie:
- Ryż gotujemy (1 szklanka ryżu na 2 szklanki wody
W garnuszku gotujemy wodę z solą, ryż płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby ryż doszedł). - Jabłka obieramy, ścieramy na grubej tartce. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła dodajemy starte jabłka, dusimy chwilę razem, dodajemy łyżkę miodu i rodzynki.
- W brytfance układamy pół ryżu wykładamy jabłka, posypujemy cynamonem, ponownie nakładamy ryż. Wierzch polewamy śmietanką, posypujemy delikatnie cynamonem.Pieczemy około 35 min w temp. 200C.