Z serii obiady bezmięsne… Zdrowy i pyszny obiadek, szybki w przygotowaniu, fajny do zabrania na podróż lub do pracy :).
Ryż brązowy z bobem, groszkiem, cukinią i papryką.
Potrzebujemy:
- Ryż brązowy 1 szklanka
- 1-2 cebule
- 1 cukinia
- 1 papryka czerwona
- groszek zielony około 2 garści (świeży lub wcześniej odmrożony)
- bób około 2 garści (świeży lub wcześniej odmrożony)
- lubczyk, majeranek, sól i pieprz
- 1 łyżeczka masła klarowanego
- Oliwa z oliwek lub ocet balsamiczny z granatem – opcjonalnie
Przygotowanie:
- Ryż brązowy gotujemy (gotujemy w proporcji 1:2 przez 35 minut)
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, dodajemy pokrojoną w grubą kostkę cebulę, cukinię, paprykę, dodajemy lubczyk, sól i pieprz, mieszamy i dusimy kilka minut razem. Gdy warzywa są już podduszone, dodajemy groszek i bób, majeranek, mieszamy podduszamy chwilę razem, następnie dodajemy ugotowany wcześniej ryż, mieszamy składniki, ewentualnie dosmaczamy i gotowe.
- Już na talerzu skrapiam danie oliwą z oliwek i octem balsamicznym z granatem.. 😋
Zapraszam również na obiad z ryżem brązowym w wersji z krewetkami…