Pyszny obiad! zdrowy obiad! Polecam danie rybne, na pewno skradnie wam serce 🙂
Pulpety z dorsza pieczone na pierzynce z jabłek
Potrzebujemy:
- 500 g surowego dorsza
- 1 jajko
- 2 kromki chleba, może być suchy (u mnie własny chleb orkiszowy)
- 1 cebulka
- pieprz cytrynowy (około pół łyżeczki)
- sól.
- olej kokosowy.
- oliwa z oliwek
Pierzynka z jabłek:
- 2 jabłka
- 1 duża cebula
- Lubczyk
Sos:
- 300 ml śmietanki z orzechów nerkowca (jak zrobić zerknij TU).
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
Śmietankę mieszamy z koncentratem pomidorowym, dosmaczamy solą.
Przygotowanie:
Pulpety:
- Dorsza kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
- Dwie kromki chleba, kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
- Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto.
- Do miski wkładamy rozdrobnioną rybę, rozdrobniony chleb, jajko, cebulkę, pieprz cytrynowy, sól, wyrabiamy masę, formujemy pulpety.
Pierzynka z jabłek:
- Do brytfanki ścieramy dwa jabłka na grubych oczkach, kroimy cebulę w piórka, mieszamy razem, rozkładamy na całą brytfankę, posypujemy lubczykiem.
- Na wierzchu jabłek układamy pulpeciki z dorsza, skraplamy oliwą z oliwek, zapiekamy 20 minut w 185 C.
- Po tym czasie, na wierzch pulpetów wlewamy śmietankę i ponownie zapiekamy około 20 minut w temp 200 C.
- Gotowe pulpety podajemy z ryżem, kaszami i marchewką z groszkiem.