Pulpety z dorsza pieczone na pierzynce z jabłek

Pyszny obiad! zdrowy obiad! Polecam danie rybne, na pewno skradnie wam serce 🙂

Pulpety z dorsza pieczone na pierzynce z jabłek

Potrzebujemy:

  • 500 g surowego dorsza
  • 1 jajko
  • 2 kromki chleba, może być suchy (u mnie własny chleb orkiszowy)
  • 1 cebulka
  • pieprz cytrynowy (około pół łyżeczki)
  • sól.
  • olej kokosowy.
  • oliwa z oliwek

Pierzynka z jabłek:

  • 2 jabłka
  • 1 duża cebula
  • Lubczyk

Sos:

Śmietankę mieszamy z koncentratem pomidorowym, dosmaczamy solą.

Przygotowanie:

Pulpety:

  • Dorsza kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
  • Dwie kromki chleba, kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy.
  • Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto.
  • Do miski wkładamy rozdrobnioną rybę, rozdrobniony chleb, jajko, cebulkę, pieprz cytrynowy, sól, wyrabiamy masę, formujemy pulpety.

Pierzynka z jabłek:

  • Do brytfanki ścieramy dwa jabłka na grubych oczkach, kroimy cebulę w piórka, mieszamy razem, rozkładamy na całą brytfankę, posypujemy lubczykiem.
  • Na wierzchu jabłek układamy pulpeciki z dorsza, skraplamy oliwą z oliwek, zapiekamy 20 minut w 185 C.
  • Po tym czasie, na wierzch pulpetów wlewamy śmietankę i ponownie zapiekamy około 20 minut w temp 200 C.
  • Gotowe pulpety podajemy z ryżem, kaszami i marchewką z groszkiem.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked