Lekkie, puszyste placuszki, wykonane na maślance lub zsiadłym mleku, świetna propozycja na szybkie śniadanie, na tragiczny “brak jajek w lodówce” :), można przygotować je do pracy lub szkoły.
Placki na kefirze
Potrzebujemy :
- 500 ml maślanki lub zsiadłego mleka (najlepiej zrobić je samodzielnie, jak? Zerknij TU
- 1 łyżka prawdziwego miodu z pasieki (rozpuszczonego)
- 1 łyżeczka płaska sody
- Pół łyżeczki kurkumy
- Pół łyżeczki cynamonu
- 200 g mąki orkiszowej (typ 630) ekologicznej
- Olej kokosowy
Przygotowanie :
- Do miski wylewamy maślankę lub zsiadłe mleko, dodajemy rozpuszczony miód, sodę, kurkumę, cynamon i mąkę, mieszamy składniki. Gotową masę wykładamy po łyżce na rozgrzaną patelnie z niewielką ilością oleju kokosowego.
- Placuszki są pyszne bez dodatków a jeśli chcemy jeszcze bardziej podbić ich smak, możemy podać je z owocami bądź konfiturą. 😋