Naleśniki z serkiem bananowym i mango

  • Najprostsze danie pod słońcem i najpyszniejsze dla dzieciaczków.

Nie znam dziecka, które nie lubi naleśników, dla mojego dziecka mogłyby być codziennie. Danie proste i znane dla każdego. Zapach kojarzony z domem rodzinnym, z mamą krzątającą się w kuchni…

To mój sprawdzony sposób na domowe naleśniczki.

Ciasto na naleśniki

Potrzebujemy:

  • 500 ml mleka (migdałowe, kokosowe lub zwykłe od krowy ale z ekologicznego chowu)
  • 2 jajka od szczęśliwych wiejskich kurek 🙂
  • 250 g mąki orkiszowej (typ 630) ekologicznej

Przygotowanie:

  • Jajka oddzielamy białko od żółtka, białka ubijamy na sztywno. Do żółtek dodajemy ubite białka i mieszamy.Do miski wlewamy mleko i mąkę (można dodać odrobinę wanilii, ale tej prawdziwej!) miksujemy chwilę razem do połączenia składników, wlewamy do białek, delikatnie mieszamy.
  • Masa naleśnikowa jest puszysta a nasze naleśniki są delikatne i mięciutkie, po prostu przepyszne.

Serek bananowy

  • 250 g sera białego (zrobionego samodzielnie lub zakupionego od gospodarza)
  • 2 banany 
  • 1 żółtko od szczęśliwych kurek, z chowu ekologicznego
  • Garść rodzynek

Przygotowanie:

  • Wszystkie składniki wkładamy do blendera, miksujemy na gładką masę, dodajemy rodzynki.
  • Smarujemy naleśniki dodajemy pokrojone dojrzałe mango.

Uwaga na Mango!

Pamiętaj ! 

Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, grejpfruty czy mango. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy, możemy znaleźć informację o stosowaniu np. imazalilu (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).

Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć.

Jak skutecznie myć owoce?

  • Nalej do miski wodę.
  • Wsyp 1 łyżkę sody. 
  • Wlej pół szklanki octu.
  • Włóż owoce na około godzinę. 
  • Wyszoruj owoce pod bieżącą wodą.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked