Pierogi teńczowe

Pierogi moja bardzo wielu zwolenników, nie ma co ukrywać! Trochę niestety obciążają nam organizm, są po prostu ciężkie do strawienia, gluten jest ciężki na nasze jelita. Jednak nie robi nam szkody, jeśli nie spożywamy go od rana do wieczora codziennie. Więc robiąc sobie taki dzień pierogowy raz na jakiś czas, i to z dobrych jakościowo składników (bezwarunkowo z mąki ekologicznej ‼️) będzie nam nie tylko smacznie, ale i zdrowo.

Zaczynamy od przepisu podstawowego:

Pierogi 🥟 tradycyjne ruskie

Ciasto:

  • 250 ml ciepłej wody
  • 1 jajko (jeśli nie możesz jeść jajka, zrezygnuj, dolej trochę więcej wody i też będzie super👌)
  • 560 g mąki orkiszowej ekologicznej ♥️

Farsz:

  • 1 kg ugotowanych zimnych ziemniaków
  • 500 g twarogu wiejskiego (pamiętajmy aby twaróg był prawdziwym twarogiem, a nie seropodobnym)
  • 2 cebule (usmażone na złoto) – najlepiej na smalcu.
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Składniki na ciasto wkładamy do miksera i wyrabiamy ciasto lub samodzielnie robimy to w misce.
  • Ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać usmażoną cebulę, twaróg, sól i pieprz, dokładnie wymieszać składniki ręką.
  • Ciasto wyjąć, rozwałkować, wykroić kółka na pierogi, nakładać farsz i zlepiać.
  • Wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, gotować ok.3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Po wyciągnięciu z gorącej wody, przelać pierogi zimną wodą, unikniemy sklejania się podczas przechowywania.
  • Ilość farszu wystarcza na dwie porcje pierogów.

👉Pierogi kolorowe tworzymy w bardzo łatwy i prosty sposób 🙂

🥟Pierogi czerwone

➡️Dodaj soku z buraka do ciasta podstawowego (około kieliszka) oczywiście ujmując tyle samo wody z przepisu. Intensywność koloru zależy od ilości dodanego soku.

👉A jeśli zostaje wam ciasto…Zróbcie domowe czerwone kluseczki….

🥟Pierogi żółte

➡️Dodaj kurkumy do ciasta podstawowego (okolo 1 łyżeczki)

🥟Pierogi zielone

➡️Dodaj łyżeczkę spiruliny w proszku do ciasta podstawowego.

🥟Pierogi marchewkowe – idealne do nadzienia słodkiego ♥️

➡️Dodaj soku z marchewki 🥕 do ciasta podstawowego, ujmując tym samym ilość wody w przepisie. Intensywność koloru zależy od ilości dodanego soku.

Farsz: twaróg z rodzynkami

  • Wiejski prawdziwy twaróg od gospodarza (ekologiczny) nie z marketu!
  • Rodzynki – ilość według uznania
  • miód – ilość według uznania
  • kropla prawdziwej wanilii

Wszystkie składniki łączymy ze sobą.

Farsz : borówki ♥️

♥️




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked