Pierniki czekoladowo-korzenne

Pyszne, kruche, pierniczki dla zabieganych, nie wymagają wcześniejszych przygotowań lub leżakowania w lodówce. Warto je zrobić nie tylko w święta, przyjemność dla małych i dużych mniam…


Pierniczki czekoladowo-korzenne


Potrzebujemy:

  • 500 g mąki orkiszowej ekologicznej 
  • 3 łyżki kakao eko
  • 1 przyprawa do piernika ekologiczna
  • 1 łyżeczka sody 
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 150 g miodu naturalnego (jeżeli lubicie bardzo słodkie, dodajcie więcej miodu).
  • 100 g masła klarowanego
  • 1 jajko
  • 6 łyżek wody 

Przygotowanie:

  • Do miski wsypujemy mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę, cynamon, mieszamy składniki.
  • W drugiej misce mieszamy rozpuszczony miód, stopione masło, jajko, wodę i wlewamy do mąki, dokładnie wyrabiamy ciasto.
  • Ciasto jest trochę kruche, ale spokojnie można rozwałkować placek (w razie konieczności można dodać 1-2 łyżki wody). Z ciasta wałkujemy placki i wycinamy pierniczki. 
  • Pieczemy w temp. 185 C przez 10-12 min. L

Możemy również zaszaleć i polać je czekoladą ….Jak zrobić zdrową czekoladę? Mam dwa sposoby..

➡️Miód + kakao prawdziwe

➡️Mód + kakao prawdziwe + tłuszcz (olej kokosowy lub masło klarowane)

Jeśli macie ochotę na pierniczki staropolskie, które idealnie pasują na świąteczny czas, zapraszam po przepis na Piernik Staropolski. Z ciasta możemy zrobić piernik lub pierniczki. I choć wymagają od nas trochę więcej cierpliwości w przygotowaniach (ponieważ ciasto musi leżakować minimum 2 tygodnie a najlepiej 6 tygodni w lodówce), to uwierzcie mi naprawdę warto! Pierniki z tego ciasta wręcz rozpływają się w buzi … Jak dla mnie numer 1!




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked