Pieczone warzywa

Z serii obiady bezmięsne… Pieczone warzywa jako samodzielne danie, dodatek do obiadu lub kolacji. Pyszny pomysł na fajne kolorowe danie, które posmakuje każdemu. Nie wymaga od nas czasu, pomysłowości, a zawsze wychodzi bardzo smaczne 🙂

Pieczone warzywa

Przygotowanie : Przygotuj takie warzywa jakie lubisz 🙂 Możesz dołączyć owoce, jabłka i gruszki są rewelacyjne w tym połączeniu .

  • Marchewka
  • Pietruszka
  • Papryka
  • Cukinia
  • Gruszka
  • 1 Ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • Przyprawy: papryka słodka, (jeśli chcemy na ostro to odrobine chili), majeranek, lubczyk, bazylia, tymianek, sól. Oczywiście nie musimy dodać wszystkich tych przypraw, dodaj takie jakie lubisz 🙂

Warzywa oczyszczamy kroimy na większe kawałki, posypujemy przyprawami, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszamy, rozkładamy na dużej blaszce z piekarnika, wyłożonej papierem do pieczenia, wkładamy do piekarnika, pieczemy do zrumienienia. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek – tłuszczy tłoczonych na zimno nie podgrzewamy!

Pieczona dynia

Potrzebujemy:

  • Dynia (u mnie prowansalska) ilość według zapotrzebowania
  • 2-3 jabłka
  • 1-2 cebule
  • 1 papryka
  • kilka ząbków czosnku

Przygotowanie:

  •  Dynie obieramy, kroimy w dużą kostkę, jabłka obieramy, kroimy w czwórki lub ósemki, cebulę na cztery części. Układamy w brytfance razem z czosnkiem. Pieczemy 35 min 200 C.
  • Po upieczeniu skrapiam ulubioną oliwą, dodaje sól i pieprz.
  • Pieczona dynia to zdrowy dodatek do obiadu mięsnego, świetna też wychodzi z tego zupa, wystarczy składniki zmiksować i dodać mleko kokosowe 🙂

Dlaczego warto jeść dynię?

  • Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
  • Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
  • Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
  • Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
  • Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
  •  Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
  • Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
  • Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia. 
  • Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.
Królowa dynia 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked