♥️Pasztet z cukinii szybki w przygotowaniu, pyszny w smaku, idealny na kolację lub jako dodatek do obiadu.
Potrzebujemy :
- 2 duże cukinie z ogrodu 🙂
- 2 cebule
- 2-3 marchewki 🥕
- 3-4 ząbki czosnku
- 3 jajka wiejskie
- Pół szklanki kaszy mannej orkiszowej ekologicznej (z Polskiego gospodarstwa ekologicznego)
- Świeży koperek
- Sól, pieprz, lubczyk, majeranek, tymianek)
- Masło klarowane lub olej kokosowy
Przygotowanie :
- Cukinię oczyszczamy i razem ze skórką ścieramy na dużych oczkach, oprószamy solą, zostawiamy na 5 min., aby puściły soki.
- Rozgrzewamy piekarnik, szykujemy formę, wyłożoną papierem do pieczenia.
- Marchew ścieramy na drobnych oczkach.
- Cebulę kroimy w kostkę i zrumieniamy na patelni.
- Do miski przekładamy dobrze odciśniętą z soku cukinie, startą marchewkę, podsmażoną cebulę, pokrojony drobno świeży koperek, jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, mieszamy, dosmaczamy, od razu przekładamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na 185 C i pieczemy przez około godzinę..
- Opcjonalnie na wierzch możemy posypać słonecznikiem, delikatnie dociskając do farszu.
➡️Dlaczego warto jeść cukinię?
- Kabaczek, cukinia super warzywo o delikatnym smaku, pasującym do prawie każdej potrawy, a nawet do pysznego ciasta czekoladowego (przepis TU)
- Posiada właściwości prozdrowotne, odkwaszające organizm, a jedną z najważniejszych zalet jest to, że owoce kabaczka nie kumulują szkodliwych dla człowieka metali ciężkich.
- Młode cukinie należy jadać ze skórką, ponieważ zawiera ona wiele cennych składników.
- Jest lekkostrawna, w 100 g jest tylko 16 kalorii w tym: 1,2 g białka, 0,1 g tłuszczów, 1 g błonnika oraz 3,1 g węglowodanów, dlatego jest warzywem popularnym u osób stosujących diety odchudzające, ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dlatego może być spożywany przez osoby cierpiące na cukrzycę.
- W kabaczku znajdziemy także wiele minerałów, m.in. wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Witaminy: C, B (B1, B2, B3, B6), E, K, A oraz kwas foliowy.
Propozycja podania