Paszteciki to pulchne drożdżowe bułeczki ze słonym farszem z kapusty lub soczewicy, rewelacyjne jako samodzielny posiłek lub jako dodatek do barszczu.
Paszteciki orkiszowe
Potrzebujemy:
Ciasto:
- 250 ml ciepłego mleka kokosowego
- 30 g drożdży świeżych
- 1 łyżeczka miodu naturalnego
- 50 g masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 500 g mąki orkiszowej typ 630 ekologicznej +3 łyżki – Ja używam w swojej kuchni mąki orkiszowej, według mnie jest zdrowotnie nie zastąpiona! Wyeliminuj białą mąkę ze swojego jadłospisu, a poczujesz różnicę!
- 1 jajko (można pominąć).
- Szczypta soli
Przygotowanie:
- Do pojemnika wlewamy 250 ml ciepłego mleka, rozkruszamy drożdże, dodajemy miód, wsypujemy 3 łyżki mąki, wszystko razem mieszamy, odstawiamy na 10 min, aż zaczną się pienić.
- Do miski lub miksera wsypujemy 500 g mąki, wlewamy płynny tłuszcz, drożdże, wyrabiamy i odstawiamy na wyrośnięcie ok. 15 min.
- Paszteciki możemy zrobić na różne sposoby, najłatwiej rozwałkować duży placek, posmarować farszem, zwinąć roladę i pociąć na kawałki.
- Możemy też ciasto rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm wyciąć małe prostokąty, nałożyć farsz i zwinąć jak roladki. Oczywiście Możemy też robić małe poduszeczki lub bułeczki.
- Zrobione paszteciki, zostawiamy do wyrośnięcia ok. 15 min, smarujemy rozmąconym jajkiem, posypujemy np. makiem, sezamem lub czarnuszką.
- Układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy ok. 25 min w temp. 185 C.
- Najlepiej smakują cieplutkie, dlatego lepiej jest podgrzać w piekarniku przed podaniem.
Farsz — z kiszonej kapusty i pieczarek
- 1kg kapusty kiszonej
- 250-500 g pieczarek (myjemy, obieramy)
- Olej rzepakowy czysty – ekologiczny z upraw bez oprysków chemicznych !
- 1-2 cebule
- Sól, pieprz, majeranek, suszony czosnek.
Przygotowanie:
- Kapustę kiszoną odciskamy z soku (wartościowy soczek wypijamy)
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy kroimy drobno.
- Na patelnie dajemy łyżkę oleju rzepakowego, wsypujemy pieczarkę, dusimy do odparowania wody, na koniec dosmaczamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju rzepakowego. Cebulę kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnie, podsmażamy na rumiano.
- Kapustę kroimy, dodajemy do cebuli, podlewamy wodą i dusimy około 5-10 minut.
- Kapustę przekładamy do miksera, dodajemy zrobioną wcześniej pieczarkę, dwie łyżki oleju rzepakowego, sól i pieprz, lekko miksujemy razem, aby farsz połączył dobrze smaki.
Farsz z soczewicy i pieczarek.
- 1 szklanka soczewicy (1 szklanka soczewicy na 1,5 szklanki wody, 1 liść laurowy.
- W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy liść laurowy. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła).
- 6 pieczarek (myjemy i obieramy).
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 jajko
- olej kokosowy lub masło klarowane.
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, kroimy drobno cebulkę, podsmażamy na złoto. Do cebulki dodajemy pokrojoną drobno pieczarkę, dusimy do odparowania wody. Do ostudzonej soczewicy dodajemy pieczarki, rozgnieciony czosnek, jajko, doprawiamy solą i pieprzem.