ADZUKI (azuki, aduki) to doskonałe źródło białka roślinnego. Bardzo prosta w przygotowaniu ze względu na delikatną łupinkę. Smak słodko – orzechowy świetnie smakuje jako pasta na pieczywo lub jako dodatek do pasztetów, zup i potraw jednogarnkowych.
Potrzebujemy:
- 1 szklanka fasoli adzuki (Należy zalać wodą i moczyć około 12 godzin, najlepiej zalać je wieczorem i rano ugotować )
- 1 ząbek czosnku
- 1-2 łyżki oliwy
- Sól.
Przygotowanie:
- Fasolę namoczoną odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować, wycedzić i ostudzić. Do blendera wkładamy fasolkę, oliwę , czosnek i sól, dokładnie miksujemy i gotowe.
- Świetnie smakuje też z dodatkiem suszonych pomidorów lub chrzanu.
Krótko o jej wspaniałości, dlaczego warto jeść adzuki
- 100 g fasoli adzuki dostarcza 128 kalorii.
- Bogate źródło witamin z grupy B (B1, B2, B3,B5, B6 B9- w 100 g jest 121 mcg, czyli 30% zapotrzebowania dziennego) mikroelementy: wapń, mangan, żelazo, magnez, kobalt, potas.
- Składa się z wysokiej jakości białka, zawiera niemal wszystkie niezbędne aminokwasy , brakuje tylko tryptofanu, ale spokojnie można go uzupełnić produktami zbożowymi, dlatego jest idealnym produktem dla wegetarian.
- Wspomaga pracę nerek, nadnerczy i pęcherza moczowego.
- usuwa nadmiar wody z organizmu i zmniejsza obrzęki (Pół szklanki wywaru z fasoli należy pić przed każdym posiłkiem).
- Błonnik pomaga w utrzymaniu stałego poziomu cukru we krwi.
- Zawiera molibden, który bierze udział w oczyszczaniu wątroby z toksyn, jego stężenie jest na tyle wysokie, że już 50 g fasolki zapewni nam 100% dziennego spożycia.
- Działa detoksykacyjne (poprzez usuwanie złego cholesterolu- LDL)
- Zawiera fitoestrogeny, zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów okrężnicy i piersi.
- Zawartość wapnia zapobiega osteoporozie.
- Pomaga w leczeniu nadciśnienia, chorób serca i układu krwionośnego
- Zapobiega biegunkom.
- Wywar z fasoli adzuki zwiększa poporodową laktację.
- Dzięki witaminom z grupy B, magnezowi, potasowi i manganowi wspomaga właściwe funkcjonowanie układu nerwowego, łagodzi stres i Koji nerwy.
- Zawartość polifenoli gwarantuje silne działanie antyoksydacyjne.
- Skutecznie obniża stężenie cholesterolu we krwi i redukuje ryzyko tworzenia się blaszek miażdżycowych.
- Dzięki zawartości błonnika poprawia metabolizm, przez co wspiera odchudzanie.