Najprostsza pasta do chlebka, zdrowa i pyszna.
PASTA DO CHLEBA Z WARZYW (oczywiście warzywa od rolnika)
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- kawałek pora
- mała cebulka
- 1 łyżka oliwy
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy, najlepiej w skórkach (wywar można wykorzystać do zupki np. z pieczonych pomidorów). Ostudzone warzywka miksujemy, dodajemy 1 łyżkę oleju np. z wiesiołka lub lnianego, lub oliwy z oliwek, sól i pieprz do smaku.
Pasta warzywna z pomidorami
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- mała cebulka
- 1 łyżka pasty tahini
- 2 łyżki przecieru pomidorowego lub świeży pomidor
Przygotowanie:
Warzywa gotujemy, (wywar można wykorzystać do zupki np. z pieczonych pomidorów). Ostudzone warzywka miksujemy, dodajemy 2 łyżki przecieru pomidorowego, 1 łyżkę pasty tahini, sól i pieprz do smaku.