Zupa z pieczonych pomidorów i pieczonej papryki

Warzywne zupy powinny stanowić jeden z najważniejszych posiłków w ciągu dnia. To porządna porcja wartościowych warzyw dla dzieci.  Odpowiednio zrobiona zupa stanowi wartościowy, pożywny posiłek, ale aby taki był, musi być przygotowywany z dobrej jakości składników, dlatego też polecam znaleźć w okolicy rolnika, ze zdrowymi, bez chemii warzywami.

Potrzebujemy: 

Przygotowanie:

  • Warzywa (marchewkę, pietruszkę, seler) wkładamy do garnka, wlewamy 1,5 litr wody i gotujemy wywar, do miękkości warzyw.
  • Warzywa wyjmujemy z wywaru (warzywka można zużyć do pasty warzywnej). Pomidory, paprykę, cebulę i czosnek wkładamy do brytfanki i zapiekamy w temp. 200 C przez ok. 35 min.
  •  Zapieczone warzywa wkładamy do wywaru, dodajemy lubczyk, sól, wszystko razem dokładnie miksujemy.
  • Dosmaczamy solą, pieprzem. Podajemy z ryżem lub kaszą jaglaną, śmietaną z nerkowców i  zieleniną.
  •  Ponieważ nie jestem zwolennikiem gotowania tłuszczy, a że tłuszcze są ważne w naszym organizmie to przed podaniem dodaje do zupki łyżeczkę oliwy z oliwek .
Zupa z pieczonych pomidorów i papryki z czarnym sezamem.
  • W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. 
  • Bardzo ciekawe jest to, że, przyswajalność likopenu wzrasta w wyniku obróbki cieplnej pomidorów. Oznacza to, że jest lepiej przyswajany przez organizm, jeśli znajduje się w zupie pomidorowej, sosach pomidorowych lub przetworach pomidorowych. Dobrze jest też łączyć je z odrobiną tłuszczu np. oliwą z oliwek.
  • Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked