Napar imbirowy
Potrzebujemy:
- 1 łyżka startego imbiru lub pocięte cienkie plasterki imbiru (7-8).
- 1 łyżka miodu spadziowego
- Pół cytryny
- Opcjonalnie: plastry pomarańczy
- Około 1 l wody gorącej
Oczywiście proporcje możemy zmieniać 🙂
Przygotowanie:
- Do dzbanka wrzucamy imbir, zalewamy wrzącą wodą, zostawiamy do lekkiego ostudzenia.
- Do ciepłej wody imbirowej, dodajemy sok z cytryny lub pokrojoną w plastry cytrynę, dodajemy łyżkę miodu, mieszamy.
- Często zamiast cytryny dodaje naturalną witaminę C z dzikiej róży.
- Imbir rozgrzeje od środka, wzmocni. Działa i przeciwzapalnie, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowo, wykrztuśnie, ma działanie rozrzedzające wydzielinę w drogach oddechowych, działa napotne i przeciwgorączkowo, wspomaga przeciwbólowo.
- Witamina C – najlepsza wspomagająca witamina w walce w każdej chorobie.
- Miód spadziowy – działa przeciwzapalne, pomocny w przeziębieniach stosowany w leczeniu dróg oddechowych, działa wykrztuśnie i łagodząco w uporczywym kaszlu, pomaga w zaburzeniach trawienia i stanach zapalnych organizmu, wykazuje działanie moczopędne i żółciopędne. Pomocny schorzeniach serca, układu krążenia, obniża ciśnienie, oraz doskonale wpływa na funkcjonowanie nerek. Wspomaga leczenie reumatyzmu.
Zapraszam inne pyszne napary wzmacniające i rozgrzewające…