Z serii obiady bezmięsne…
Naleśniki z warzywami….Smaczny i wartościowy posiłek… U mnie w wersji bez nabiału, bez glutenu i bez cukru ❤️
Potrzebujemy:
- Naleśniki około 10 szt. (jak zrobić zerknij TU).
- 1-2 cebule
- 3 marchewki
- 1-2 pietruszki
- kawałek selera
- kawałek pora
- dwie garście fasolki szparagowej ugotowanej – opcjonalnie
- przecier pomidorowy lub koncentrat pomidorowy
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1-2 ząbki czosnku
- Kawałek sera – u mnie ser wegański (na bazie oleju kokosowego) , ale może być też dobrej jakości ser kozi lub ser żółty, który zrobimy sami z mleka wiejskiego niepasteryzowanego.
- Pół łyżeczki startego imbiru
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki carry
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Smażymy naleśniki – przepis poniżej 👇
- Wszystkie warzywa wkładamy do miksera tj. cebulę, marchewkę, pietruszkę, selera, pora, czosnek, dodajemy przyprawy tj. imbir, kurkumę, carry, sól i pieprz, wszystko razem miksujemy, (nie na miazgę), można oczywiście wszystko tradycyjnie zetrzeć na tarce, ale tak jest po prostu szybciej.
- W garnku rozgrzewamy masło klarowane, wsypujemy warzywa i podsmażamy delikatnie, gdy zaczną przywierać do dna, podlewamy delikatnie wodą i dusimy do miękkości. Dodajemy fasolkę szparagową, mieszamy, dosmaczamy i farsz mamy gotowy.
- Na usmażone wcześniej naleśniki, układamy farsz warzywny, zawijamy w dowolny kształt, układamy w brytfance, następnie smarujemy obficie przecierem pomidorowym, posypujemy serem, zapiekamy do zarumienienia około 20 minut w temp. 180 C
- Podajemy oprószone czarnym pieprzem i skropione oliwą z oliwek .
Jakie naleśniki preferujesz ?