Pyszne naleśniki na zdrowej serwatce♥️ Robię je bardzo często, bo często w domu mam serwatkę. Mleko spożywamy tylko w formie fermentowanej typu, zsiadłe mleko, kefir, maślanka lub serwatka. Mleko kupuję tylko bezpośrednio od rolnika niepasteryzowane, z którego robię zsiadłe mleko, jogurt, ser, i mam serwatkę którą wykorzystuje do picia w upalne dni, na placuszki, ciasta, do chleba i oczywiście naleśniki. Mleko z marketu jest trucizną nie podawajmy tego dzieciom. Jak zrobić samodzielnie nabiał z mleka niepasteryzowanego? Zerknij TU
Naleśniki orkiszowe na serwatce
Potrzebujemy :
- 200 ml serwatki
- 200 ml wody
- 200 g mąki orkiszowej ekologicznej (z Polskiego gospodarstwa ekologicznego)
- Olej kokosowy
Przygotowanie :
- Wszystkie składniki połączyć ze sobą, smażyć na rozgrzanej patelni na oleju kokosowym.
- Moja propozycja podania: ser biały (lub mascarpone) i duszone jabłka z cynamonem
- Ser biały miksujemy ( możemy dodać trochę miodu)
- Jabłka obieramy, kroimy w małe cząstki, wkładamy do rondla, posypujemy cynamonem i lekko podduszamy (2-3 min) aż będą się delikatnie rozpadać.
- Na naleśnika nakładamy serek, jabłka, składamy kopertę, oprószamy cynamonem , ewentualnie zmielonym ksylitolem, możemy dodać świeże owoce np borówki.