Melon to warzywo, a nie owoc, jego miąższ może być biały, zielonkawy, żółty lub pomarańczowy. Smak melona jest słodki, soczysty i bardzo aromatyczny. Z nasion melona możemy zrobić pyszne i odżywcze mleko. Mleko jest delikatne w smaku z małą nutą słodyczy, fajnie smakuje do porannego śniadania lub jako kakao 🙂
Melon w sam w sobie jest bogactwem witamin i minerałów razem z nasionami zawierają mnóstwo przeciwutleniaczy, dzięki którym nasz organizm jest silny i młody.
Jakie korzyści ma w sobie melon?
- Melon jest niskokaloryczny, w 100 g produktu dostarcza nam około 35 kcal.
- Miąższ melona składa się w przeważającej ilości z wody – 90%, 6-15% cukrów – 6-15% (głównie glukozy, fruktozy i sacharozy) oraz witaminy C (6-26 mg/100 g) i soli mineralnych: magnez, fosfor, potas, żelazo, wapń, cynk.
- Melon jak i nasionka zawierają, witaminy A, C, E, K, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B5, B6, B9), karoten (który dba on nasz wzrok i piękną skórę) ,minerały: sód; magnez; potas; wapń; żelazo; cynk; jod; fosfor; selen; mangan.
- Źródło polifenoli, które pełnią funkcję ochronną przed promieniowaniem ultrafioletowym czy wolnymi rodnikami.
- Badania wykazały działanie antyoksydacyjne, przeciwzapalne.
- Reguluję ciśnienie tętnicze (zawartość potasu)
- Karotenoidy (silny przeciwutleniacz!) znajdujące się w melonie, oprócz ochrony organizmu przed nowotworami chronią również przed rozwojem miażdżycy.
- Duża zawartość w melonie witaminy K może pewnym stopniu wpływać na zlepianie się trombocytów (płytek krwi) i tym samym utrudniać tworzenie się zakrzepów co pozwala zmniejszyć ryzyko wystąpienia udaru czy zawału serca.
- Dzięki temu, że melon zawiera znaczne ilości witamin z grupy B (które mają znaczenie dla prawidłowej pracy układu nerwowego) – pozytywnie wpływa na psychikę, poprawę koncentracji, nastroju, samopoczucia, poprawia odporność na stres oraz jakość naszego snu.
- Melon wykazuje działanie oczyszczające, a także przeczyszczające i moczopędne (duża zawartość wody (90%)
- Regularne spożywanie melona skutecznie poprawia stan naszej skóry (a także włosów i paznokci).
- Jest dobrym źródłem błonnika, ma właściwości wspomagające proces trawienia.
- Pamiętajmy, że melon jest produktem z wysokim indeksem glikemicznym (IG = 60), dlatego powinny go unikać osoby chore na cukrzycę.
Jak rozpoznać dojrzałego melona ?
- Naciśnij czubek — sprawdź czy nie jest zbyt miękki lub zbyt twardy.
- Powąchaj czubek — dojrzały melon wydziela intensywny zapach.
- Puknij w powierzchnię — dojrzały melon wyda głuchy dźwięk.
Jakie mamy najpopularniejsze spożywane melony?
Mleko z nasion melona
Potrzebujemy:
- Nasiona z melona
- Woda – ilość dostosowujemy do ilości ziaren jak daję 2 łyżki ziarenek na szklankę wody.
Przygotowanie:
Nasionka wkładamy do blendera, zalewamy wodą, dokładnie miksujemy, przecedzamy i mamy gotowe mleczko. Najlepiej spożyć na świeżo, w lodówce przechowujemy 1-2 dni.
Kakao melonowe
Potrzebujemy:
- Nasionka z melona
- 1 łyża kakao ekologicznego
- 1 łyżeczka miodu
- szczypta cynamonu-opcjonalnie 🙂
- Woda – ilość dostosowujemy do ilości ziaren jak daję 2 łyżki ziarenek na około szklankę wody (250-300 ml).
Przygotowanie:
Nasionka wkładamy do blendera, dodajemy kakao, miód, cynamon, wodę miksujemy, mamy gotowe pyszne kakao!