Pomysł na pyszny obiadek lub kolacje. Możemy przygotować go na bazie ulubionego makaronu z orkiszu, zielonego groszku, soczewicy czy makaronu ryżowego, dodatek szpinaku i ciecierzycy, sprawi, że danie będzie zdrowe i odżywcze dla naszego organizmu.
Makaron ze szpinakiem i ciecierzycą
Przygotowanie:
- Makaron orkiszowy z mąki ekologicznej (lub ryżowy, z zielonego groszku, soczewicy)
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- Opakowanie szpinaku rozdrobnionego (u mnie jest mrożony, ale możemy użyć również świeżego)
- 100-150 ml śmietanki z orzechów nerkowca – Jak zrobić zerknij TU
- 4-5 pieczarek
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy
- suszone pomidory
- Olej kokosowy lub masło klarowane
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na tłuszczu, dodajemy zamrożony szpinak, przykrywamy pokrywką i dusimy około 10 min. Po tym czasie dodajemy rozgnieciony czosnek, śmietankę i sól, mieszamy.
- Pieczarki myjemy, oczyszczamy, kroimy w plastry i podsmażamy na rumiano.
- Suszone pomidory odsączamy, jeśli są w oleju i kroimy w paseczki.
- Na talerz układamy makaron, polewamy sosem szpinakowym, posypujemy ciecierzycą, pieczarką suszonym pomidorem, dosmaczamy solą i pieprzem.