Makaron z truskawkami

Najprostszy obiad lub kolacja w sezonie truskawkowym, makaron z truskawkami :), chyba każdy z nas jadał te proste ale pyszne danie, pamiętajmy prosty skład to najzdrowsze jedzenie.

Smak dzieciństwa powraca….mniam

Makaron z truskawkami

Potrzebujemy:

  • Makaron razowy orkiszowy (z mąki ekologicznej!)
  • truskawki (uważajcie na truskawki pryskane chemią, zawsze pytajcie! Szukajcie uczciwych sprzedających! Takimi truskawkami z opryskami chemicznymi, możemy sobie narobić więcej szkody niż pożytku).
  • jogurt naturalny 
  • Mód lub dowolny słodzik
  • cynamon

Przygotowanie:

  • Makaron gotujemy, odcedzamy. Truskawki myjemy, delikatnie rozdrabniamy (zostawiamy duże kawałki), dodajemy jogurt naturalny i mód. Ciepły makaron polewamy sosem truskawkowym, oprószamy cynamonem. Pycha!

100 g truskawek

Energia – 33 kcal 

Białko – 0,7 g 

Tłuszcz – 0,4 g 

Węglowodany – 5,8 g 

Błonnik – 1,8 g 

Królowa truskawka — Dlaczego warto ją spożywać ?

  • Truskawki należą do owoców niskokalorycznych, 100 g zawierają około 28 kcal.
  • Źródło witamin z grupy B (B1, B2, B6, PP) A, C (100 g to około 70 mg), E, K, a także kwas foliowy, flawonoidy i antocyjany.
  • Źródło minerałów: magnezu, potasu, fosforu, wapnia, cynku, manganu i żelaza.
  • Dzięki zawartości magnezu i potasu regulują pracę serca i układu nerwowego.
  • Dzięki obecności wapnia i manganu truskawki pozytywnie wpływają na funkcjonowanie układu kostnego.
  • Truskawki, podobnie jak czosnek czy cebula, zawierają fitocydy.
  • Źródło antyoksydantów, które zwalczają wolne rodniki, spowalniają przy tym proces starzenia skóry oraz zapobiegają chorobom nowotworowym.
  • Mają właściwości oczyszczające i odtruwające.
  • Mają właściwości obniżające poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
  • Truskawki mają niski indeks glikemiczny (IG = 40), dlatego ich smakiem mogą delektować się także chorzy na cukrzycę.
  • Dzięki obecności antocyjanów zmniejsza się prawdopodobieństwo tworzenia blaszek miażdżycowych.
  • Truskawki zawierają sporo pektyn, które ułatwiają pracę jelit,
  • Zawierają kwasy organiczne przyspieszające przemianę materii.
  • W jej składzie jest bromelina, enzym, który odpowiada za rozkład białka.
  • Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe,
  • Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • Działają moczopędnie (w 90% składają się z wody)
  • Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  • Według medycyny ludowej nawet liście truskawek mają właściwości zdrowotne. Robimy herbatę z suszonych liści truskawek. Herbatka łagodzi dolegliwości układu pokarmowego, odkaża jamę ustną, np. podczas bólu gardła. Świetnie sprawdzi się też w celu oczyszczenia organizmu z toksyn.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked