Pyszny zdrowy makaron z soczewicy, szybki w przygotowaniu wartościowy posiłek dla całej rodziny.
Makaron z soczewicy z sosem pomidorowym i tofu
Potrzebujemy:
- Makaron z soczewicy Ekologiczny
- 1 cebula
- 2 marchewki
- kawałek selera
- przecier pomidorowy około 500 ml
- bazylia, lubczyk, sól i pieprz
- tofu
- 2 łyżki drożdży nieaktywnych (opcjonalnie)
- olej kokosowy lub masło klarowane
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Do garnka dodajemy pół łyżeczki oleju, pokrojoną cebulkę, podsmażamy chwilę, dodajemy pokrojone w małe słupki marchewkę i seler, dodajmy bazylię, lubczyk sól i pieprz, mieszamy, smażymy chwilę razem, podlewamy odrobiną wody dusimy do miękkości.
- Tofu kroimy w małą kostkę, podsmażamy, delikatnie.
- Gdy warzywa są miękkie wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy tofu , mieszamy, dusimy chwilę razem, na końcu dodajemy 2 łyżki drożdży nieaktywnych, oczywiście możemy to pominąć, mi zastępuje to ser 🙂 Drożdże nieaktywne są świetnym źródłem witamin z grupy B.