Szybki obiadek bezmięsny i bezglutenowy… 😋
Makaron ryżowy z tuńczykiem i grzybkami mun
Potrzebujemy :
- Makaron ryżowy szeroki (u mnie z dodatkiem kurkumy)
- 1 łyżka masła klarowanego lub oleju kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- Kawałek świeżego imbiru
- 2 marchewki 🥕
- Garść grzybków mun
- Tuńczyk – ze słoika
- 2 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu.
- Grzybki mun zalewamy wrzącą wodą, zakrywamy, odstawiamy na 15 min.
- Marchew, myjemy oczyszczamy, kroimy w słupki za pomocą, obieraczki lub temperówki.
- Na patelni lub woku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy starty imbir i zmiażdżony czosnek, następnie dodajemy marchewkę i grzybki, mieszamy, chwilę podsmażamy, dodajemy sos sojowy, dalej podsmażamy około 2-3min. Do marchewki i grzybków dodajemy makaron ryżowy, kawałki tuńczyka, szczypiorek, sol i pieprz, mieszamy, dosmaczamy, gotowe.
Podajemy oprószone majerankiem i świeżo zmielonym pieprzem.. 😋