Makaron ryżowy z grzybami

Szybki i zdrowy obiad w ekspresowym tempie 🤩 Jeśli lubicie nutę kuchni azjatyckiej… To koniecznie wypróbuj makaron ryżowy z grzybami 😋

Makaron ryżowy z grzybami


Potrzebujemy :

  • Makaron ryżowy szeroki (u mnie z dodatkiem kurkumy)
  • Olej kokosowy (2 łyżki)
  • Olej sezamowy (1 łyżka)
  • Sos sojowy (2 łyżki)
  • Świeży Imbir (mały kawałek około 1 cm)
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 garście grzybków suszonych mun lub około 250 g pieczarek lub boczniaków
  • Sezam do posypania (opcjonalnie)
  • Sól i pieprz



Przygotowanie :

  • Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu.
  • Marchewkę 🥕i pietruszkę, myjemy, oczyszczamy i przy pomocy obieraczki lub temperówki, robimy paseczki z marchewki i pietruszki.
  • Grzyby mun moczymy w gorącej wodzie, przez 15 minut (podwoją swoją objętość). Jeżeli używamy pieczarek: pieczarki myjemy, obieramy, kroimy w plastry. Tak samo postępujemy przy boczniakach.
  • W woku rozgrzewamy olej kokosowy, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i starty imbir, smażymy chwilę, dodajemy marchewkę i pietruszkę, grzybki mun lub pieczarki, sos sojowy, olej sezamowy, pieprz, mieszamy, smażymy chwilkę około 2-3 min, warzywa mają być al dente.
  • Do warzyw dodajemy ugotowany, makaron, mieszamy, dosmaczamy i gotowe.
  • Na talerzu możemy posypać sezamem. 😋



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked