Pyszne kruche ciastka, lekkie na mące kukurydzianej i ziemniaczanej 🙂
Kruche ciastka cytrynowe – bezglutenowe
Potrzebujemy :
- 150 g mąki kukurydzianej
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 50 g masła klarowanego
- 1-2 łyżki miodu lub ksylitolu
- 2 jajka 🥚
- Szczypta kardamonu
- 2-3 łyżki soku z cytryny 🍋
- Skórka ze startej cytryny 🍋 ilość według uznania, ja daję około pół łyżeczki.
- Pół łyżeczki proszku do pieczenia ekologicznego (bezglutenowego)
Przygotowanie :
- Składniki łączymy ze sobą, tworząc elastyczną masę. Jeśli jest taka potrzeba dolewamy troszkę wody, jeśli ciasto się kruszy.
- Z masy robimy kulki, które następnie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, płaszczymy, świetnie wychodzą ciastka wyciskane stemplami do ciastek, tworzy się wtedy arcydzieła 🙂
- Pieczemy około 25 min w temp. 180 C.