Danie bez dwóch zadań jest pyszne. Bardzo kaloryczne ale warto grzeszyć dla tej potrawy!
Królik w sosie mascarpone z rozmarynem
Potrzebujemy:
- Około 6 sztuk udek króliczych
- Masło klarowane
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 cebule
- 5 liści lubczyku świeżego (lub łyżeczka suszonego)
- 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
- 5 łyżek wina białego
- sól kłodawska i czarny pieprz
Przygotowanie:
- Królika myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, obsmażamy mięso z każdej strony. Wykładamy na talerz.
- Na pozostały tłuszcz po smażeniu dodajemy pokrojone w grube plastry marchewkę, pietruszkę, cebulę, lubczyk, delikatnie podsmażamy. Do warzyw dodajemy białe wino i około 300-400ml wody, mieszamy, układamy mięso, posypujemy rozmarynem. Całość zakrywamy pokrywką i dusimy około 70/90 minut. Jeśli jest potrzeba podlewamy wodą.
- 10 minut przed końcem duszenia dodajemy 2 łyżki serka mascarpone (rozmieszane z odrobiną wody) wlewamy do mięsa i warzyw. Podduszamy chwilę razem.
- Podajemy z łyżką ryżu i bukietem świeżych surówek / kiszonek.