Królik w sosie mascarpone z rozmarynem

Danie bez dwóch zadań jest pyszne. Bardzo kaloryczne ale warto grzeszyć dla tej potrawy!

Królik w sosie mascarpone z rozmarynem

Potrzebujemy:

  • Około 6 sztuk udek króliczych
  • Masło klarowane
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 2 cebule
  • 5 liści lubczyku świeżego (lub łyżeczka suszonego)
  • 1 łyżeczka rozmarynu suszonego
  • 5 łyżek wina białego
  • sól kłodawska i czarny pieprz

Przygotowanie:

  • Królika myjemy, osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.
  • Na patelni rozgrzewamy masło klarowane, obsmażamy mięso z każdej strony. Wykładamy na talerz.
  • Na pozostały tłuszcz po smażeniu dodajemy pokrojone w grube plastry marchewkę, pietruszkę, cebulę, lubczyk, delikatnie podsmażamy. Do warzyw dodajemy białe wino i około 300-400ml wody, mieszamy, układamy mięso, posypujemy rozmarynem. Całość zakrywamy pokrywką i dusimy około 70/90 minut. Jeśli jest potrzeba podlewamy wodą.
  • 10 minut przed końcem duszenia dodajemy 2 łyżki serka mascarpone (rozmieszane z odrobiną wody) wlewamy do mięsa i warzyw. Podduszamy chwilę razem.
  • Podajemy z łyżką ryżu i bukietem świeżych surówek / kiszonek.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked