Pyszna pasta, sos lub zupa krem. Szybkie w przygotowaniu, idealne w smaku, proste składniki i przede wszystkim odżywcze.
Krem z pieczonych warzyw
Potrzebujemy: warzywa ilość według gustu
- pomidory
- papryka
- cukinia
- cebula
- czosnek
- Przyprawy: sól Kłodawska/ pieprz czarny/ chili.
Przygotowanie:
- Warzywa oczyścić, pokroić na kawałki, czosnek zostawić w łupinie.
- Brytfankę z warzywami wstawić do piekarnika na 180 C, na około 30 minut, warzywa mają być rumiane a czosnek miękki.
- Całość ostudzamy, czosnek obieramy z łupinek.
- Przekładamy wszystko do miksera i rozdrabniamy dokładnie na gładki krem.
- Taki krem z pieczonych warzyw, możemy wykorzystać jako dodatek do chleba, makaronu, jako baza do zupy krem.
Do kremu z pieczonych warzyw wystarczy dodać trochę wody, dodać ulubione przyprawy i otrzymamy bardzo aromatyczną, pożywną zupę. Możemy ją podać z serem kozim lub owczym, bądź z makaronem naleśnikowym (keto).