Z serii obiady bezmięsne… Kotlety z soczewicy, które możemy zrobić z ryżem, kasza gryczaną lub jaglaną, z każdą wychodzą super. Idealne na obiad lub jako przekąska do pracy czy na wycieczkę. 😋
Kotlety z soczewicy
Potrzebujemy :
- Około 250 g ugotowanego ryżu, kaszy gryczanej lub kaszy jaglanej – może być pozostałość z wcześniejszego obiadu 🙂
- Około 200 g ugotowanej soczewicy
- 4-5 łyżek słonecznika (najlepiej wcześniej wymoczonego, ok 2 godz.)
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1-2 cebule
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- 1 łyżeczka miodu
- Pół łyżeczki majeranku
- Pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- Sól i pieprz
Przygotowanie :
- Do miski wkładamy wszystkie składniki, soczewice, ryż, słonecznik, mąkę, płatki, sos sojowy, miód, ścieramy na małych oczkach cebulę (jedną dużą lub dwie małe), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, wszystko, mieszamy, połowę masy rozdrabniamy blenderem, aby kotlety fajnie się sklejały.
- Łączymy obie masy, wyrabiamy ręką, dosmaczamy solą w razie konieczności.
- Z masy Formujemy większe kotlety, układamy na papierze do pieczenia.
- Pieczemy około 30-35 min w temp. 180
- Podajemy w towarzystwie sosów np. sos pomidorowy, sos grzybowy i oczywiście z dużą ilością surówek. Idealnie do kotletów z soczewicy, pasuje surówka z czerwonej kapusty lub surówka z kiszonej kapusty i mango , u nas również często w towarzystwie fasoli adzuki 🙂
- Smacznego!