Jeśli robicie w domu świeże soki, to na pewno zostaje Wam dużo resztek tzw. pulpy z warzyw, takich jak marchewka czy buraki. Szkoda jest wyrzucać tyle dobroci do kosza, dlatego fajnym i smacznym pomysłem jest zrobienie z tego kotletów. Wykonać możemy je na dwa sposoby, upiec w piekarniku lub wysuszyć w suszarce. W piekarniku to wiadomo znana metoda, ale suszenie odkryłam całkiem nie dawno i bardzo mi się spodobał ten pomysł, tym bardziej, że nie przekraczając 48 C, nasze kotlety będą pełnowartościowe, zachowają wszystkie witaminy z warzyw, co niestety w przypadku pieczenia nam ucieka.
❤️Jeśli nie robisz soków to koniecznie musisz to zmienić! Świeżo wyciśnięte soki to pokarm dla twojego organizmu!
Przepis zaczerpnięty z Książki Odmładzanie na surowo, oczywiście zmodyfikowany odrobinę pod moje gusta, wiadomo, każda z nas to robi hihi :), Jeżeli interesuje Was, przepis oryginalny zapraszam do książki.
Kotlety z pulpy warzywnej
Potrzebujemy:
- Pół szklanki pulpy z marchewki
- Pół szklanki pulpy z buraka
- Pół szklanki orzechów włoskich (wcześniej wymoczonych)
- 1 ząbek czosnku
- 3-4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 1 łyżeczka miodu lub syropu z agawy
- Pół łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- Pół łyżeczki sproszkowanej kolendry
- Pół łyżeczki majeranku
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- Pół szklanki duszonych pieczarek
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki umieszczamy w robocie kuchennym, rozdrabniamy (nie na całkowitą miazgę).
- Z masy formujemy kotlety, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika (185 C około 25 min), bądź układamy na kratce suszarki (lub dehydratora), suszymy około 5-6 godzin (w połowie czasu przekładając na drugą stronę).
- Kotlety świetnie smakują polane sosami np. sosem pomidorowo- paprykowym, sosem szpinakowym, sosem grzybowym, sosem koperkowym lub moje ulubiony sposób kotlety polane zielonym pesto, podane z ćwikłą z kiszonych buraków. Oczywiście takie kotlety, możemy wykorzystać jako kotlet do hamburgera.
Kotlety z pieczarkami
Potrzebujemy:
- 1 szklanka pieczarek – wcześniej uduszonych lub podsuszonych – jeśli zamierzamy piec w pierniku mogą być surowe.
- 1 szklanka pulpy z kiszonych buraków
- Pół szklanki pulpy z marchewki
- 1 szklanka orzechów włoskich (wcześniej namoczonych)
- 1 ząbek czosnku
- Pół szklanki groszku zielonego (wcześniej rozmrożonego)
- 4 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych
- 4 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka zmielonej kolendry
- 1 łyżeczka miodu
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym. Pod koniec dodajemy pieczarki, aby były w większych kawałkach.
- Z masy formujemy kotlety, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika( 185 C około 25 min), bądź układamy na kratce suszarki (lub dehydratora) i suszymy około 5-6 godzin (w połowie czasu przekładając na drugą stronę).
Kotlety pieczarkowo-słonecznikowe
Potrzebujemy:
- Około 6-7 pieczarek
- Pół szklanki zielonego groszku (świeżego lub rozmrożonego)
- Pół szklanki pulpy z buraka
- 1 szklanka słonecznika
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju tłoczonego na zimno
- 1 łyżka sosu sojowego naturalnie fermentowanego
- szczypta chili
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym.
- Z masy formujemy kotlety, układamy na papierze do pieczenia i wkładamy do piekarnika( 185 C około 25 min) bądź układamy na kratce suszarki (lub dehydratora), suszymy około 5-6 godzin (w połowie czasu przekładając na drugą stronę).
2 Comments
Jacek 2021-03-09 at 10:10
Świetna sprawa,
dziś robię kotlety z pulpy po buraku kiszonym 😀 marchewce, ananasie, selerze naciowym, imbirze i kurkumie,
jestem ciekawy co z tego wyjdzie 🙂
Zosia 2021-03-09 at 12:08
Kiszonego buraka uwielbiam w każdej postaci 🙂 Ale jestem ciekawa połączenia z ananasem bo jeszcze nie próbowałam…Pozdrawiam Cię cieplutko 🙂