Kotlety z kalafiora

 Z serii obiady bezmięsne…Kotlety warzywne z kalafiora – pyszne i delikatne, na obiad, na kolację i świetne na kanapki do pracy.

Kotlety z kalafiora

Potrzebujemy :

  • 1 kalafior
  • 1-2 ząbki czosnku
  • Pół szklanki mąki z ciecierzycy
  • Pół szklanki bułki tartej – ekologicznej, najlepiej z własnego chleba.
  • 1 jajko wiejskie
  • koperek, szczypior, pieprz, sól kłodawska

Przygotowanie:

  • Kalafiora gotujemy, studzimy. Następnie kalafior miksujemy( ale nie na gładko), dodajemy zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, mąkę z ciecierzycy i jajko, pokrojony drobniutko szczypior, koper, dodajemy sól i pieprz. Formujemy kotlety z kalafiora i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju kokosowym.
  • Do masy można też dodać kilka ugotowanych ziemniaków, będą bardziej syte.
  • Podajemy razem z ulubioną surówką.
Ryba po grecku w towarzystwie gotowanej fasolki i kotletów kalafiora – smakuje wyśmienicie!



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked