Z serii obiady bezmięsne…Kotlety warzywne z kalafiora – pyszne i delikatne, na obiad, na kolację i świetne na kanapki do pracy.
Kotlety z kalafiora
Potrzebujemy :
- 1 kalafior
- 1-2 ząbki czosnku
- Pół szklanki mąki z ciecierzycy
- Pół szklanki bułki tartej – ekologicznej, najlepiej z własnego chleba.
- 1 jajko wiejskie
- koperek, szczypior, pieprz, sól kłodawska
Przygotowanie:
- Kalafiora gotujemy, studzimy. Następnie kalafior miksujemy( ale nie na gładko), dodajemy zmiażdżony czosnek, bułkę tartą, mąkę z ciecierzycy i jajko, pokrojony drobniutko szczypior, koper, dodajemy sól i pieprz. Formujemy kotlety z kalafiora i obtaczamy w bułce tartej, smażymy na oleju kokosowym.
- Do masy można też dodać kilka ugotowanych ziemniaków, będą bardziej syte.
- Podajemy razem z ulubioną surówką.