Z serii obiady bezmięsne….
Szybkie w przygotowaniu i do tego bardzo smaczne, kotlety z ciecierzycy i jajek, jako dodatek do obiadu lub jako samodzielne danie, polane sosem np. pomidorowym lub pieczarkowym i bukietem świeżych surówek.
Potrzebujemy: (z tej porcji wychodzi około 10 kotlecików)
- Około 350 g ciecierzycy może być ze słoiczka BIO lub świeżo ugotowana.
- 4 jajka na twardo
- 1-2 ząbek czosnku
- szczypiorek (ilość według gustu)
- sól i pieprz.
- masło klarowane
Przygotowanie:
- Ciecierzycę, jajka, czosnek, sól i pieprz, rozdrabniamy na miazgę, dodajemy pokrojony na miazgę szczypiorek, mieszamy, dosmaczamy, formujemy małe kotleciki.
- Kotlety smażymy na maśle klarowanym, możemy obtaczać je w bułce tartej, jeśli mamy w posiadaniu, dobrej jakości bułkę z własnego wypieku na mące ekologicznej. Możemy również do panierki wykorzystać płatki drożdżowe nieaktywne, dodają fajny posmak serowy. Oczywiście możemy zrezygnować z panierki, też pięknie się smażą.
- Podajemy z surówkami, pieczonymi warzywami lub sosami.
Jak zrobić gulasz z dyni 🎃⬇️