Mój sprawdzony przepis… proste i szybkie kluseczki na obiad podawane z ulubioną surówką, polane masełkiem lub z sosem owocowym.
▶️KOPYTKA ORKISZOWE
Potrzebujemy:
- 600 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g mąki orkiszowej + mąka do podsypywania
- 1 jajko
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do ostudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodajemy mąkę, jajko, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką blat.
- Z ciasta robimy ruloniki i kroimy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, wyjmujemy po wypłynięciu na powierzchnie.
- Gorące kopytka podajemy polane roztopionym masełkiem klarowanym lub podsmażoną cebulką, świeżymi surówkami lub z sosem truskawkowym. Pyszny syty obiadek!
▶️KOPYTKA ŻYTNIE
Potrzebujemy:
- 1 kg ugotowanych ziemniaków
- 2 szklanki mąki żytniej białej ekologicznej (320 g)+ mąka do podsypywania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 jajka
- Sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Do ostudzonych, przeciśniętych przez praskę ziemniaków, dodajemy mąkę (żytnią i ziemniaczaną), jajka, sól i pieprz i wyrabiamy ciasto, podsypując mąką blat.
- Z ciasta robimy ruloniki, kroimy, wrzucamy na osoloną wrzącą wodę, wyjmujemy po wypłynięciu na powierzchnie.
- Gorące kopytka podajemy polane roztopionym masełkiem klarowanym lub podsmażoną cebulką, świeżymi surówkami lub z sosem truskawkowym.
- Pyszny syty obiadek!