Pyszna i wartościowa odżywczo komosa ryżowa z tuńczykiem, pyszny i lekki obiad lub kolacja.
Dlaczego komosa ryżowa?
Przede wszystkim dlatego, że jest doskonałym źródłem pełnowartościowego białka, zawiera aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie jest w stanie sam zsyntetyzować i które muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dodatkowo w komosie znajdziemy magnez, fosfor, mangan, wapń, żelazo i miedź, witaminę E, witaminy z grupy B, kwas foliowy i kwasy omega-3. Komosa ryżowa zawiera również flawonoidy (m.in. kwercetynę i kemferol).
Ponadto:
- działa przeciwutleniająco.
- posiada niski indeks glikemiczny.
- zawiera dużą ilość błonnika,
- zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe (zawiera zdrowe tłuszcze jednonienasycone, kwasy omega-3 oraz kwas alfalinolenowy (ALA)
- nie zawiera glutenu.
Komosa ryżowa z tuńczykiem
Potrzebujemy:
- 1 szklankę komosy ryżowej
- 2 szklanki wody
Przygotowanie:
- Komosę ryżową dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, aby usunąć saponiny.
- Wodę zagotowujemy, wsypujemy komosę i gotujemy na małym ogniu 15 min, następnie wyłączamy i zostawiamy na kolejne 15 minut, aby kasza doszła.
Potrzebujemy:
- Tuńczyk w oliwie (ze słoika)
- 2-3 pomidory
- pęczek szczypiorku
- 1 kukurydza (ze słoika)
- Mozzarella z orzechów nerkowca – jak zrobić zerknij TU
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Do ugotowanej komosy ryżowej dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, mozzarellę, szczypiorek, wsypujemy kukurydzę, dodajmy tuńczyka wymieszanego z oliwą, solimy, pieprzymy, mieszamy 🙂 Gotowe…Pyszne, szybkie jedzonko 🙂