Najważniejszą zaletą zielonych soków jest zawartość w nich chlorofilu, (barwnik roślinny, podobny budową do ludzkiej krwi) a on działa cuda w naszym organizmie.
W skrócie o ich wspaniałości…
Jarmuż
- Źródło witamin A, C, K, (A – najwięcej witaminy wśród warzyw zielonych, dba o nasz wygląd i wzrok, C– wspiera nam odporność, K– odpowiada za właściwą krzepliwość krwi. Witaminy z grupy B (B1 (tiamina), B2 (ryboflawina), B6(pirydoksyna), B9 (kwas foliowy), także soli mineralnych – wapnia (ma więcej wapnia niż mleko!), bogate źródło żelaza, potasu, magnezu, manganu.
- Zawiera karotenoidy (beta-karoten, luteinę, zeaksantynę) – przeciwutleniacze.
- Źródło kwasu alfa-linolowego (ALA) – czyli kwasu tłuszczowego omega-3, który jest niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania mózgu.
- Źródło sulforafanu – przeciwutleniacza, który ma silne działanie antynowotworowe.
Natka pietruszki.
- Bogactwo witaminy: A (chroni nasz wzrok)
- Bogactwo witaminy E (witamina piękna- opóźnia starzenie),
- Bogactwo witaminy K (odpowiada za prawidłową krzepliwość krwi),
- Bogactwo witamin z grupy B: B1 (tiamina- odpowiada za prawidłową pracę mięśni i układu nerwowego), B2 (ryboflawina – odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie centralnego i obwodowego układu nerwowego oraz układu odpornościowego), B3 – PP. (niacyna- odpowiedzialna za prawidłowe funkcjonowanie mózgu, obwodowego układu nerwowego, syntetyzowanie hormonów płciowych), B6 (pirydoksyna – niezbędna do prawidłowego funkcjonowania organizmu, odpowiada za prawidłowe działanie układu nerwowego, ma wpływ na ciśnienie krwi, skurcze mięśni i pracę serca), B9 (kwas foliowy-niezbędny do syntezy DNA), witamina C (W 100 g natki jest 160 mg witaminy C, gdzie dzienne zapotrzebowanie wynosi 90 mg).
- Ponadto zawiera: magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, sód, a także mangan, miedz i cynk.
Jabłko
- Źródło witaminy C, E, K, witamin z grupy B (kwas foliowy, tiamina, niacyna, ryboflawina) oraz beta-karotenu, oraz minerałów:
- wapń, żelazo, magnez, sód, potas, fosfor oraz cynk.
- Jabłko to bomba fitozwiązków: zawiera polifenole, karotenoidy, flawonoidy, które wykazują aktywność antyoksydacyjną, antynowotworową, przeciw miażdżycową, oczyszczającą i obniżającą ciśnienie krwi.
- Przeciwutleniacze zawarte w jabłkach zwalczają nam wolne rodniki.
- Najlepiej zjadać je razem ze skórką, ponieważ tam znajdują się najwięcej witaminki C i większość błonnika a do tego jeszcze są tam ochronne związki fitochemiczne, które mogą pomóc w hamowaniu reprodukcji komórek nowotworowych.
- Zawarte w jabłkach składniki odżywcze działają ochronnie na układ trawienny, chronią go przed stresem oksydacyjnym, alkalizują organizm i wyrównują poziom pH.
- Wysoka zawartość pektyn w miąższu pozwala na usuwanie z organizmu substancji kancerogennych – czyli takich substancji, które mogą wywoływać w organizmie powstawanie nowotworów.
- Posiada niski indeks glikemiczny.
Pomarańcze
- Źródło witaminy A, E, C (100 gramach pomarańczy jest aż 50 mg witaminy C), witamin z grupy B(B1, B3, B6,).
- Bogactwo kwasu foliowego, beta-karotenu oraz minerałów: wapń(Dwie pomarańcze zawierają tyle samo wapnia, ile szklanka mleka) selen, potas, żelazo, cynk, miedź, fosfor i magnez.
- Źródło fitozwiązków, bioflawonoidów, błonnika pokarmowego, kwasów organicznych, olejków eterycznych i terpenów (związków działających bakteriobójczo i antywirusowo).
- Witamina C wzmacnia organizm, chroni przed chorobami nowotworowymi, dba o serce i kontroluje ciśnienie krwi.
- Witaminy B pozytywnie wpływają na włosy i skórę, wspierają układ nerwowy.
- Zawarty w nich potas wpływa na ciśnienie krwi i pracę serca, a także
- reguluje gospodarkę wodną organizmu oraz czynności mięśni i nerwów.
- Pomarańcze bogate są w błonnik, który wspomaga przemianę materii oraz chroni przed chorobami krążenia.
- Naturalne lekarstwo na szkorbut.
Koktajl z jarmużu, pietruszki, pomarańczy i jabłka
Potrzebujemy:
- 2 jabłka
- 2 pomarańcze
- kilka gałązek jarmużu
- kilka gałązek natki pietruszki
Przygotowanie:
- Jabłka i pomarańcze przepuścić przez wyciskarkę lub sokowirówkę, sok wlewamy do miksera, wrzucamy jarmuż i natkę pietruszki, dokładnie miksujemy na gładką konsystencję.
- Na zdrówko!!!
Pamiętaj !
Wszystkie owoce sprowadzane (ale nie tylko) są opryskane substancjami, które mają za zadanie przedłużyć trwałość owoców tak, aby wytrzymały transport i zachować ich apetyczny wygląd oraz zapach. Najgorsze jest jednak to, że producenci nigdzie nie umieszczają informacji czym potraktowali pomarańcze, mandarynki czy jabłka sprzedawane na sztuki lub kilogramy. Dopiero na małych etykietach, naklejanych na opakowaniach zbiorczych (skrzynkach bądź plastikowych siatkach na cytrusy) możemy znaleźć np. imazalil (silnie toksyczny środek grzybobójczy. Może powodować nowotwory i bezpłodność, uszkadza układ nerwowy).
Podstawową czynnością, jaką powinniśmy wykonać przed zjedzeniem owoców (w tym przede wszystkim cytrusów!), jest ich dokładne umycie. Niestety sama woda tutaj nie wystarczy, ponieważ stosowane substancje mają najczęściej formę oleistą i bardzo trudno je usunąć.
Jak skutecznie myć owoce?
- Nalej do miski wodę.
- Wsyp 1 łyżkę sody.
- Wlej pół szklanki octu.
- Włóż owoce na około godzinę.
- Wyszoruj owoce pod bieżącą wodą.