Pyszny i bardzo syty koktajl pieczona dynia , banan, jabłko
➡️Fajny pomysł na przekąskę, kolację lub do pracy. Koktajl z pieczonej dyni z aromatycznym i rozgrzewającym kardamonem i cynamonem jest pyszny
Koktajl pieczona dynia, banan, jabłko
Potrzebujemy:
- 0koło 200 g pieczonej dyni (wcześniej dynie kroimy w kostkę, wkładamy do piekarnika, pieczemy do miękkości)
- banan
- jabłko
- cynamon (pół łyżeczki)
- kardamon (szczypta)
- 1 łyżka masła orzechowego (u mnie migdałowe)
- woda – ilość według gustu, w zależności jaką chcemy mieć gęstość
Przygotowanie:
Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i dokładnie rozdrabniamy, przelewamy do szklanek i posypujemy cynamonem…
Dlaczego warto jeść dynię?
- Dynia jest bogatym źródłem witamin i minerałów (C, A, E, K, tiamina, ryboflawina, niacyna, kwas foliowy, pirydoksyna) i (żelazo, magnez, fosfor, sód, cynk).
- Dynia jest lekkostrawna i zawiera dużo błonnika.
- Posiada właściwości oczyszczające i pomaga pozbyć się z organizmu toksyn i złogów.
- Wykazuje właściwości przeciwzapalne.
- Jest świetnym źródłem beta-karotenu, naturalnego barwnika roślinnego, który należy do substancji przeciwutleniających, czyli antyoksydantów.
- Ma właściwości antynowotworowe. W kilku badaniach wskazuje się związek między jej częstym spożyciem, a obniżeniem zachorowalności na nowotwory żołądka, płuc i jelita grubego.
- Korzystnie wpływa na oczy, a wszystko dzięki prowitaminie A oraz luteinie zawartej w miąższu.
- Dynia sprzyja również sercu. Duża zawartość przeciwutleniaczy wpływa korzystnie na pracę całego układu krążenia.
- Dynia jest bardzo odżywcza i wzmacnia organy trawienne: żołądek i śledzionę. W ten sposób pomaga usuwać nadmiar wilgoci z organizmu. Dlatego warto po nią sięgać, gdy jesteśmy przeziębieni lub zakatarzeni. Gotowana i pieczona dynia pomoże przy infekcjach górnych dróg oddechowych.