Odżywczy koktajl z malin, banana i płatków owsianych, bardzo syty i po prostu pyszny…idealny na śniadanie lub kolacje 🙂
Potrzebujemy :
- Maliny (dwie garście, mogą być mrożone)
- 1-2 Banany
- 2 łyżki płatków owsianych (wcześniej namoczonych) – jeśli jesteś osobą nietolerującą gluten, używaj produktów ze specjalnym znakiem – przekreślonym kłosem.
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka miodu – opcjonalnie
- woda letnia przegotowana
Przygotowanie :
Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i dokładnie rozdrabniamy.
Krótko o ich wspaniałości…
Maliny
- Witaminy: C, E, A, K, B1, B2, B6
- Minerały: potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, cynk.
- Maliny posiadają kwasy organiczne (m.in. cytrynowy, jabłkowy, salicylowy), pektyny, antocyjany, cukry, związki śluzowe, lotne związki zapachowe.
- Maliny mają właściwości przeciwzapalne, przeciwgorączkowe, antybakteryjne oraz antywirusowe.
- Maliny obniżają ciśnienie tętnicze,
- Posiadają niski indeks glikemiczny a występujące w malinach antocyjany obniżają poziom glukozy we krwi.
- Zawartość w malinach kwasu ferulowego i beta-sitosterolu działa hamująco na nowotwory!
- Maliny uśmierzają bóle menstruacyjne.
- Liście malin działają ściągająco, przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie.
- Maliny dzięki bogactwie witamin i minerałów stanowią skuteczne wsparcie dla układu odpornościowego!
Banany
- Jest to owoc dość kaloryczny, ale przy tym dodaje tyle energii, że napędza nasz organizm na dłużej, bardziej niż kofeina, czy słodka przekąska.
- Witaminy: Witamina C, A, E, K, z grupy B (B1, B2, B3, B6, B9)
- Składniki mineralne: Wapń, Żelazo, Magnez, Fosfor,Potas, Sód, Cynk
- Owoce są bogatym źródłem potasu, (odpowiada za dostarczanie tlenu do mózgu) oraz magnezu (wspomaga pamięć, działa rozkurczowo i rozluźniająco) żelaza i cynku.
- Zawierają tryptofan (odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, a jego niedobory powodują spadek energii, gorsze samopoczucie, a nawet depresję)
- Banany obniżają ciśnienie tętnicze krwi.
- Delikatne dla układu pokarmowego, polecane w chorobach wrzodowych.
Płatki owsiane — Dlaczego warto je spożywać?
- Owsianka jest słynna z dużej ilości błonnika, który wpływa nam na obniżenie cholesterolu,obniża też ryzyko wystąpienia chorób nowotworowych jelita grubego, stabilizuje też poziom cukru we krwi.
- Owies to bogactwo białka i zdrowych aminokwasów.
- W porównaniu z kaszą jaglaną posiada niski indeks glikemiczny.
- Zawiera dużo witamin z grupy B (Tiaminę, ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy, kwas pantotenowy) witaminy te odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, przeciwdziałają zmęczeniu i rozdrażnieniu, poprawiają pamięć.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na magnez, który odpowiada za skurcze, pamięć, koncentrację, bezsenność.
- 100 g płatków owsianych zawierają połowę zapotrzebowania dziennego na fosfor- dla mocnych i zdrowych kości.
- Zawierają żelazo, mangan, selen -które dbają o nasz układ nerwowy i witaminę E – przeciwutleniacz ,chroni komórki i spowalnia procesy starzenia.
- Zawierają cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe– które organizm człowieka sam nie potrafi wyprodukować.
- Występujący w nich kwas oleinowy zapobiega zmianom nowotworowym.
- Ponadto owies ma działanie antydepresyjne, uspokaja.
- Jedząc płatki owsiane obniżamy ryzyko zachorowania na cukrzyce typu II