Pyszny pomysł na obiad bez glutenu i bez tradycyjnych ziemniaków…Kluski jaglane z marchewką, smaczne danie dla małych i dużych, w wersji na słono lub na słodko 🙂
Kluski jaglane z marchewką
Potrzebujemy:
- 250 ml wody
- 130 g kaszy jaglanej
Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.
- 1 marchewka (większa) pozostałość z rosołu lub zupy, jeśli nie mamy – gotujemy w osobnym rondelku.
- 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- W garnku gotujemy wodę z solą.
- Ostudzoną kaszę i marchewkę wkładamy do miksera, dodajemy sól i pieprz, miksujemy na gładko. Masę przekładamy do miski, dodajemy mąkę ziemniaczaną, mieszamy.
- Gotową masę, nabieramy łyżką i kładziemy na gotującej się wodzie, gdy kluseczki wypłyną na wierzch, wykładamy na talerz.
- Ciepłe kluseczki polewamy zielnym pesto lub ulubionym sosem np. szpinakowym, pomidorowym, grzybowym lub podajemy w wersji na słodko polane masłem klarowanym, posypane cukrem kokosowym i cynamonem 🙂 lub sosem owocowym.