Kiszona rzodkiewka

Kiszone warzywa to najprostszy i najzdrowszy sposób na witaminki w zimie. Tego nie przedawkujesz! 

Dlaczego warto jeść rzodkiewki?

  • Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspiera układ odpornościowy.
  • Witaminy  A, K, B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę i tiaminę.
  • Minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód czy cynk.
  • Rzodkiewki pomagają utrzymać wątrobę w dobrej kondycji. 
  • Bogate źródło przeciwutleniaczy – w tym beta-karoten, zeaksantynę, luteinę a także sulforafan.
  • Usprawniają transport tlenu wewnątrz organizmu.
  • Rzodkiewki maja właściwości moczopędne 
  • Mają właściwości antybakteryjne,
  • Wspomagają oczyszczanie z krwi toksyn i zanieczyszczeń. Ciekawostką jest to jak pomagają przy żółtaczce. Rzodkiewki świetnie oczyszczają organizm, usuwając przy tym nadmiar bilirubiny, stabilizując jej poziom.
  • Jest niskokaloryczna – (16 kcal na 100 g) to świetna przekąska na lato ponad 95% składa się z wody.
  • Kiszona rzodkiewka zyskuje ponadto cudowny kwas mlekowy, który naprawia nam jelita, a zdrowe jelita to zdrowy organizm.

Przygotowanie:

Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.

Do każdego słoika wkładamy :

  • 3 ząbki czosnku
  • 3 kulki pieprzu czarnego.
  • 2 ziela angielskie
  • 1-2 kawałki małe chrzanu.
  • 1 liść laurowy
  • koper – baldachim

Przygotowanie:

  • Dwa pęczki rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do litrowego słoika.  
  • Zalewamy zalewą(na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej)
  • Po 1,5-2 tygodni rzodkiewka jest już ukiszona.

Kiszona rzodkiewka to bomba witaminowa, zrób jak najwięcej na zimę.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked