Kiszone warzywa to najprostszy i najzdrowszy sposób na witaminki w zimie. Tego nie przedawkujesz!
Dlaczego warto jeść rzodkiewki?
- Dzięki wysokiej zawartości witaminy C, wspiera układ odpornościowy.
- Witaminy A, K, B6 (pirydoksyna), kwas foliowy, ryboflawinę, niacynę i tiaminę.
- Minerały: wapń, żelazo, magnez, potas, fosfor, sód czy cynk.
- Rzodkiewki pomagają utrzymać wątrobę w dobrej kondycji.
- Bogate źródło przeciwutleniaczy – w tym beta-karoten, zeaksantynę, luteinę a także sulforafan.
- Usprawniają transport tlenu wewnątrz organizmu.
- Rzodkiewki maja właściwości moczopędne
- Mają właściwości antybakteryjne,
- Wspomagają oczyszczanie z krwi toksyn i zanieczyszczeń. Ciekawostką jest to jak pomagają przy żółtaczce. Rzodkiewki świetnie oczyszczają organizm, usuwając przy tym nadmiar bilirubiny, stabilizując jej poziom.
- Jest niskokaloryczna – (16 kcal na 100 g) to świetna przekąska na lato ponad 95% składa się z wody.
- Kiszona rzodkiewka zyskuje ponadto cudowny kwas mlekowy, który naprawia nam jelita, a zdrowe jelita to zdrowy organizm.
Przygotowanie:
Przygotowujemy litrowe słoiki, myjemy, wyparzamy.
Do każdego słoika wkładamy :
- 3 ząbki czosnku
- 3 kulki pieprzu czarnego.
- 2 ziela angielskie
- 1-2 kawałki małe chrzanu.
- 1 liść laurowy
- koper – baldachim
Przygotowanie:
- Dwa pęczki rzodkiewki myjemy, odcinamy końcówki, wkładamy do litrowego słoika.
- Zalewamy zalewą(na litr wody przegotowanej ostudzonej wsypujemy 1 płaską łyżkę soli kamiennej niejodowanej)
- Po 1,5-2 tygodni rzodkiewka jest już ukiszona.
Kiszona rzodkiewka to bomba witaminowa, zrób jak najwięcej na zimę.