Pyszna alternatywa na słodką zdrową, przekąskę bez cukru dla małych i dużych, szybkie w przygotowaniu, idealne na wyjazdy, wycieczki, czy jako przekąska do pracy lub szkoły.
Kaszowiec
Potrzebujemy:
- 200 g zsiadłego mleka lub kefiru (używam tylko takie zsiadłe mleko które sama zrobię 🙂 Jak zrobić? To bardzo łatwe! zerknij TU
- 200 g kaszy manny ekologicznej (u mnie orkiszowa)
- 2 jajka wiejskie
- 1 garść rodzynek (ilość według gustu)
- 4 jabłka (słodkie)
- szczypta kardamonu
- pół łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka sody
- sok z cytryny (około 2 łyżek)
Przygotowanie:
- Kaszę łączymy ze zsiadłym mlekiem, zostawiamy na około 30 min.
- Jabłka ścieramy na grubych oczkach, skrapiamy sokiem z cytryny (żeby nie ściemniały) dodajemy rodzynki, cynamon, kardamon.
- Następnie roztrzepujemy jajka, dodajemy masę z kaszy, sodę, łączymy dobrze składniki, dajemy jabłka, dokładnie mieszamy.
- Wkładamy do formy, wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch posypuje cynamonem. Pieczemy 35-40 min w temp 180 C.