Ziarno samopszy jest niezwykłym zbożem ze względu na ilość i jakość składników odżywczych w nim zawartych. Zawiera bardzo duże ilości błonnika pokarmowego, antyoksydanty oraz życiodajne pierwiastki takie jak magnez, cynk, mangan, żelazo i potas. Antyoksydanty zwane również przeciwutleniaczami chronią nasze komórki przed starzeniem się i rozpadem oraz zapobiegają rozwojowi nowotworów. Ich ważną funkcją jest również ochrona oczu przed szkodliwym promieniowaniem słonecznym.
🔸Dla osób dbających o idealną sylwetkę i tych do niej dążących najważniejszą kwestią jest zbilansowana dieta w tym dostarczenie wraz z pożywieniem dużej ilości błonnika pokarmowego, który daje uczucie sytości oraz usprawnia perystaltykę jelit. Ponadto zawarte w nim beta- glukany wykazują silne działania wspierające odporność.
🔸Zawarty w kaszy potas wpływa pozytywnie na regulację ciśnienia krwi, usprawnia pracę nerek i usuwa szkodliwe substancje z organizmu. Cynk razem z manganem wspierają profilaktykę osteoporozy. Ponadto sam cynk pełni szereg istotnych funkcji w organizmie, otóż od niego zależy kondycja naszych włosów, skóry i paznokci, praca tarczycy, utrzymanie prawidłowego stężenia cukru we krwi oraz pomaga w walce z coraz częściej występującą chorobą, jaką jest depresja.
🔸Kasza z ziaren samopszy jest znakomita jako składnik zup, dań jednogarnkowych oraz dodatek do obiadów. Cieszy się również powodzeniem jako baza do śniadań. Podawana z owocami bądź orzechami daje moc i energię na resztę dnia.
Pyszna zdrowa kasza na śniadanie lub kolację
Potrzebujemy: duża porcja na 4-5 osób
- 1 szklanka kaszy z samopszy
- 2 szklanki wody
- mleko owsiane
- 1 łyżka masła migdałowego
- cynamon (około pół łyżeczki)
- daktyle (około 10 sztuk)
- maliny
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy wodę, wsypujemy szklankę kaszy, gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Na śniadanie najlepiej ugotować kaszę wieczorem.
- Do gotowej ciepłej kaszy dodajemy mleko ( w ilości takiej, jaka pasuje nam gęstość), masło migdałowe, pokrojone daktyle, cynamon, mieszamy, wykładamy do miseczek, posypujemy świeżymi malinami (lub konfiturą z malin bez cukru).
Kasza z samopszy z musem owocowym
Potrzebujemy:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy samopszy
- 1 banan
- 2 jabłka
- kawałek mango
- garść orzechów włoskich
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy wodę, wsypujemy szklankę kaszy, gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Na śniadanie najlepiej ugotować kaszę wieczorem.
- W miksera dodajemy banana, jabłka, mango, garść orzechów, trochę wody, miksujemy na gładko.
- Gotowy mus dodajemy do kaszy.
Kasza z samopszy w wersji czekoladowej ♥️
Potrzebujemy:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka kaszy samopszy
- 1 banan
- 2 jabłka
- kawałek mango
- garść orzechów włoskich
- 1 łyżka ziaren konopi
- 1-2 łyżki kakao ekologiczne
- Świeże owoce : maliny, mango, borówki 😋
Przygotowanie:
- W garnuszku gotujemy wodę, wsypujemy szklankę kaszy, gotujemy na wolnym ogniu około 20 min. Na śniadanie najlepiej ugotować kaszę wieczorem.
- W miksera dodajemy banana, jabłka, mango, garść orzechów, ziarna konopi, kakao, trochę wody, miksujemy na gładki mus.
- Gotowy mus dodajemy do kaszy, posypujemy świeżymi owocami.
Kasza z samopszy czekoladowa w wersji z mango, posypane cynamonem 😋
Kaszka manna z samopszy z jagodami
Potrzebujemy:
- Kaszkę z samopszy (drobno zmieloną)
- Woda lub mleko (mleko roślinne lub wiejskie niepasteryzowane)
- Ulubione owoce (jagody, borówki, truskawki 🍓, maliny, brzoskwinie, banany🍌 lub miód 🍯
Przygotowanie :
- Kaszkę należy zalać wodą lub mlekiem w proporcjach 1:1,5, mieszając doprowadzić do wrzenia. Proporcje należy dopasować do swoich upodobań.
- Do gotowej kaszki dodajemy ulubione owoce lub miód naturalny.
Kaszka z samopszy w wersji z truskawkami, mango i orzechami 🙂