W sezonie truskawkowym to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Wartościowy posiłek łatwy do przygotowania, syty i bez cukru. Truskawki to nie tylko przyjemność smacznego jedzenia, to zastrzyk zdrowia dla całego organizmu! Pamiętaj, tylko aby kupione owoce nie były pryskane!!!
Potrzebujemy:
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (Kasza jaglana – 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła)
- garść truskawek
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 banan
Przygotowanie:
- Truskawki (umyte i odszypułkowane) miksujemy z jogurtem. Banana ugniatamy widelcem. Składniki mieszamy razem z kaszą jaglaną.
WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 PORCJA)
Energia (kcal) | 409 kcal |
Energia (kj) | 1712.50 kj |
Białko | 12.13 g |
Tłuszcz | 5.35 g |
Węglowodany ogółem | 92.47 g |
Błonnik pokarmowy | 5.20 g |
Cholesterol | 0.00 mg |
Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?
- Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
- Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
- Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
- Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
- Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.
Dlaczego warto jeść truskawki?
- Truskawki to bogactwo witaminy C (100 gramów truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C), ponadto zawartość witaminy C sprawia, że pomaga on w produkcji kolagenu, co ma zbawienny wpływ na kondycję i elastyczność skóry oraz jej młody wygląd.
- Truskawki zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP, która regulują dotlenienie krwi, a także szereg mikroelementów: żelazo – które chroni przed anemią, wapń – który wzmacnia nam kości, kwas foliowy – zapobiega depresji oraz wspomaga rozwój mózgu oraz fosfor, magnez i mangan.
- Świetne źródło flawonoidów i błonnika, który reguluje sprawne działanie układu pokarmowego,
- Truskawki wspomagają trawienie białek ze względu na zawartość enzymu bromeliny, która występuje w dojrzałych owocach.
- Mają właściwości bakteriobójcze i regulujące poziom cukru we krwi.
- Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
- Są moczopędne (w 90% składają się z wody) przez co wspomagają pracę nerek.
- Redukują poziom lipidów we krwi oraz stres oksydacyjny.
- Truskawki działają także krwiotwórczo, hamują również procesy starzenia się skóry i mózgu.
- Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
- Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe, wiążąc w układzie pokarmowym metale o działaniu kancerogennym i działając korzystnie dla organizmu na praktycznie każdym etapie rozwoju komórek nowotworowych.
- Są mało kaloryczne ! 100 g truskawek to zaledwie 28 kcal 🙂