Kasza jaglana z truskawkami

W sezonie truskawkowym to pyszna propozycja na śniadanie lub kolację. Wartościowy posiłek łatwy do przygotowania, syty i bez cukru. Truskawki to nie tylko przyjemność smacznego jedzenia, to zastrzyk zdrowia dla całego organizmu! Pamiętaj, tylko aby kupione owoce nie były pryskane!!!

Potrzebujemy:

  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (Kasza jaglana – 1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła)
  • garść truskawek 
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego 
  • 1 banan

Przygotowanie:

  • Truskawki (umyte i odszypułkowane) miksujemy z jogurtem. Banana ugniatamy widelcem. Składniki mieszamy razem z kaszą jaglaną.

WARTOŚCI ODŻYWCZE (1 PORCJA)

Energia (kcal)409 kcal
Energia (kj)1712.50 kj
Białko12.13 g
Tłuszcz5.35 g
Węglowodany ogółem92.47 g
Błonnik pokarmowy5.20 g
Cholesterol0.00 mg

Dlaczego warto jeść kaszę jaglaną?

  • Kasza jaglana pozwala normalizować równowagę kwasowo-zasadową.
  • Jest rewelacyjna w zwalczaniu przeziębienia i kataru, zwalcza stany zapalne błon śluzowych.
  • Wzmacnia nam jelita, nerki, żołądek, działa rozgrzewająco.
  • Zawiera dużo witamin i mikroelementów, a także krzem, fosfor, które są budulcem naszego kośćca.
  • Jest źródłem antyoksydantów, które likwidują wolne rodniki i zawiera wspaniały tryptofan, przez co podnosi poziom serotoniny i obniża poziom stresu.

Dlaczego warto jeść truskawki?

  • Truskawki to bogactwo witaminy C (100 gramów truskawek pokrywa dzienne zapotrzebowanie na witaminę C), ponadto zawartość witaminy C sprawia, że pomaga on w produkcji kolagenu, co ma zbawienny wpływ na kondycję i elastyczność skóry oraz jej młody wygląd.
  • Truskawki zawierają witaminy z grupy B, witaminy A, E, PP, która regulują dotlenienie krwi, a także szereg mikroelementów: żelazo – które chroni przed anemią, wapń – który wzmacnia nam kości, kwas foliowy – zapobiega depresji oraz wspomaga rozwój mózgu oraz fosfor, magnez i mangan. 
  • Świetne źródło flawonoidów i błonnika, który reguluje sprawne działanie układu pokarmowego,
  • Truskawki wspomagają trawienie białek ze względu na zawartość enzymu bromeliny, która występuje w dojrzałych owocach.
  • Mają właściwości bakteriobójcze i regulujące poziom cukru we krwi.
  •  Są żółciopędne, a więc stymulują pracę wątroby i pęcherzyka żółciowego.
  • Są moczopędne (w 90% składają się z wody) przez co wspomagają pracę nerek.
  • Redukują poziom lipidów we krwi oraz stres oksydacyjny.
  • Truskawki działają także krwiotwórczo, hamują również procesy starzenia się skóry i mózgu.
  • Występująca w truskawkach kwercetyna jest naturalnym środkiem przeciwzapalnym,
  • Zawarty w truskawkach kwas elagowy ma działanie antynowotworowe, wiążąc w układzie pokarmowym metale o działaniu kancerogennym i działając korzystnie dla organizmu na praktycznie każdym etapie rozwoju komórek nowotworowych.
  • Są mało kaloryczne ! 100 g truskawek to zaledwie 28 kcal 🙂



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked