Kasza jaglana z piersią kurczaka, marchewką i jarmużem

Obiad z kaszy jaglanej z piersią kurczaka i jarmużem, szybki w przygotowaniu, syty, wartościowy posiłek dla całej rodziny. Taki posiłek możemy zabrać ze sobą do pracy albo na wycieczkę 🙂

Kasza jaglana z piersią kurczaka, marchewką i jarmużem

Potrzebujemy:

  • 250 g kaszy jaglanej
  • 1 cebula
  • 2 marchewki 🥕
  • Garść jarmużu
  • Pierś kurczaka (że sprawdzonego źródła)
  • Przyprawy: słodka papryka, lubczyk, carry, kurkuma, sól i pieprz.
  • Masło klarowane

Przygotowanie:

  • Gotujemy kaszę jaglaną (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. Kaszę płuczemy dokładnie pod wodą, aż do klarowności wody, jest to ważne, aby kasza nie była gorzka, następnie polewamy wrzącą wodą. Wodę wylewamy. W garnku gotujemy dwie szklanki wody, wrzucamy kaszę, lekko solimy, gotujemy na wolnym ogniu przez 15 min, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła).
  • Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła klarowanego, dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i cienko startą marchewkę w plastry, dodajemy lubczyk, sól i pieprz, mieszamy, chwilę razem podsmażamy, podlewamy delikatnie wodą, dusimy do miękkości marchewki.
  • Mięso kroimy w grubą kostkę, posypujemy słodką papryką, lubczykiem, solą i pieprzem, mieszamy, podsmażamy na maśle klarowanym na drugiej patelni.
  • Do uduszonej marchewki 🥕, dodajemy kurczaka, mieszamy, dodajemy kaszę jaglaną, dodajemy porwany na małe kawałki jarmuż (bez twardych części), dodajemy po pół łyżeczki kurkumy i carry, mieszamy składniki, dosmaczamy i gotowe :).



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked