Z serii obiady bezmięsne…Kasza gryczana z marchewką i pietruszką, danie na obiad, kolację lub do zabrania do pracy lub wycieczkę …
Prosty skład…zdrowy skład!
Najważniejsze w tej potrawie są składniki!
♥️POSTAW NA WARZYWA BEZ CHEMII! ♥️
♥️BEZPIECZNA ZDROWA KASZA GRYCZANA BADANA POD KĄTEM PESTYCYDÓW, BEZ WORECZKÓW FOLIOWYCH!!!
Kasza gryczana z marchewką i pietruszką
Potrzebujemy:
- 250 g kaszy gryczanej Ekologicznej
- 4 marchewki
- 4 pietruszki
- 2 garści fasolki szparagowej (może być mrożona)
- 1 cebula
- olej kokosowy
- pół łyżeczki kurkumy
- pół łyżeczki curry
- pół łyżeczki imbiru
- pół łyżeczki lubczyku
- sól i pieprz
Przygotowanie:
- Do garnuszka wlewamy 500 ml wody, dodajemy sól, gotujemy.
- Kaszę płuczemy, wsypujemy go gotującej się wody, gotujemy na małym ogniu przez 15 min. Po tym czasie wyłączamy i zostawiamy przykryty garnek na następne 15 minut, aby kasza doszła.
- Fasolkę gotujemy na parze.
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy pokrojoną cebulę w kostkę ,dodajemy curry, kurkumę, imbir, podsmażamy chwilę (1-2 min)
- Marchew, pietruszkę obieramy, kroimy na słupki dodajemy do cebuli, podlewamy odrobiną wody, doprawiamy lubczykiem, solą i pieprzem, dusimy do miękkości warzyw (około 5 min).
- Do warzyw dodajemy fasolkę, mieszamy, dodajemy kaszę gryczaną, doprawiamy solą i pieprzem, gotowe!