Kasza gryczana z kalafiorem

Z serii obiady bezmięsne… Fajny pomysł na syty obiadek lub kolację, kasza gryczana z dodatkiem kalafiora, fasolki i sera koziego 🙂

Potrzebujemy: ( dość duża porcja u nas starcza na dwa dni:)

  • Kaszę gryczaną (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.)
  • 1 dużą cebulę
  • 4 – 5 pieczarki
  • 1 kalafior
  • 2 garści fasolki szparagowej
  • pęczek natki pietruszki
  • Feta z sera koziego lub po prostu ser kozi – ilość według gustu
  • olej kokosowy do smażenia
  • Dobra oliwa z oliwek do polania – na niej nie smażymy !!
  • sól i pieprz.

Przygotowanie:

  • Gotujemy kaszę gryczaną.
  • Gotujemy kalafior do miękkości
  • Gotujemy fasolkę szparagową
  • Na patelni zrumieniamy pokrojoną cebulę w dużą kostkę, dodajemy pokrojone pieczarki, dodajemy sól i pieprz, chwilę dusimy do odparowania wody.
  • Do cebuli i pieczarek dodajemy kaszę gryczaną, dosmaczamy solą i pieprzem, następnie dodajemy kalafior, posiekaną natkę pietruszki, serek kozi , delikatnie mieszamy.
  • Podajemy z fasolką na górze, polewamy oliwą z oliwek już na talerzu.
  • Danie pyszne, syte i można je modyfikować w każdą stronę dodając lub ujmując jakiś produkt.



Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked