Z serii obiady bezmięsne… Fajny pomysł na syty obiadek lub kolację, kasza gryczana z dodatkiem kalafiora, fasolki i sera koziego 🙂
Potrzebujemy: ( dość duża porcja u nas starcza na dwa dni:)
- Kaszę gryczaną (1 szklanka kaszy na 2 szklanki wody. W garnuszku gotujemy wodę z solą, kaszę płuczemy, wrzucamy do gotującej wody. Gotujemy 15 min na wolnym ogniu, po tym czasie zostawiamy na następne 15 min, aby kasza doszła.)
- 1 dużą cebulę
- 4 – 5 pieczarki
- 1 kalafior
- 2 garści fasolki szparagowej
- pęczek natki pietruszki
- Feta z sera koziego lub po prostu ser kozi – ilość według gustu
- olej kokosowy do smażenia
- Dobra oliwa z oliwek do polania – na niej nie smażymy !!
- sól i pieprz.
Przygotowanie:
- Gotujemy kaszę gryczaną.
- Gotujemy kalafior do miękkości
- Gotujemy fasolkę szparagową
- Na patelni zrumieniamy pokrojoną cebulę w dużą kostkę, dodajemy pokrojone pieczarki, dodajemy sól i pieprz, chwilę dusimy do odparowania wody.
- Do cebuli i pieczarek dodajemy kaszę gryczaną, dosmaczamy solą i pieprzem, następnie dodajemy kalafior, posiekaną natkę pietruszki, serek kozi , delikatnie mieszamy.
- Podajemy z fasolką na górze, polewamy oliwą z oliwek już na talerzu.
- Danie pyszne, syte i można je modyfikować w każdą stronę dodając lub ujmując jakiś produkt.