W okresie zimowym musimy rozgrzewać posiłkiem nasze ciało, dlatego najlepszym dodatkiem obiadowym jest surówka na ciepło:) Kapusta czerwona jest naprawdę przepyszna i pasuje do każdego dania obiadowego.
Kapusta czerwona na ciepło
Potrzebujemy:
- Pół główki czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sok z jednej cytryny
- 2 jabłka
- 1 szklanka wody
- Przyprawy: sól kłodawska, pieprz czarny, cukier kokosowy.
Przygotowanie:
Kapustę czerwoną poszatkuj. W garnku na maśle klarowanym podsmaż cebulę, dodaj pokrojoną kapustę, wlej wodę, dodaj sok z cytryny, trochę soli, wymieszaj , duś pod przykryciem do miękkości kapusty (około 20-25 minut). Po tym czasie do kapusty dodaj starte na dużych oczkach jabłka, sól kłodawską, pieprz czarny i łyżkę cukru kokosowego, wszystko razem wymieszaj. Podawaj na ciepło do obiadu.