Najprostsza propozycja na śniadanie lub kolację, pyszne kanapeczki na swoim chlebie żytnim, upieczonym na zdrowej bezpiecznej mące ekologicznej (bez oprysków chemicznych!) Tylko taki chleb podam swoim dzieciom !
Kanapki z awokado, pomidorem i papryką
Potrzebujemy:
- Chleb żytni – jak zrobić zerknij TU
- Awokado dojrzałe (miękkie)
- Pomidory wiejskie (od rolnika)
- Papryka wiejska (od rolnika)
- Czarnuszka
Przygotowanie:
Awokado rozsmaruj lub pokrój w plastry, połóż na chlebku. Na awokado połóż pomidory lub paprykę, posyp czarnuszką, dodaj to co lubisz, cebulę, kiszonki 🙂 ♥️
➡️Zwykłe, proste kanapeczki, a jakie pyszne i wartościowe!!! Idealne dla dzieci 🙂
➡️A dlaczego ?
Krótko o ich wspaniałości…
Awokado
- Awokado w 100 g ma 160 kcal, czyli cały owoc około 440 kcal — Nazywane jest masłem Bogów.
- Witaminy: C, A, E, K, B1 (tiamina) , B2 (ryboflawina), B3 (niacyna), B6 (pirydoksyna), B9 (Kwas foliowy).
- Minerały: Wapń, magnez, żelazo, potas, sód, cynk, fosfor.
- Kwasy tłuszczowe nasycone, wielonienasycone, i w dużej ilości jednonienasycone, posiada też dobrą proporcję nienasyconych kwasów tłuszczowych omega -3 i omega-6, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
- Awokado jest źródłem cennych przeciwutleniaczy, które przeciwdziałają wolnym rodnikom ( C, A, E, K)
- Bogactwo witamin z grupy B broni i reguluje cały organizm, a w szczególności ważny kwas foliowy, który zapobiega wadom rozwojowym płodu.
- Awokado zawiera luteinę i zeaksantynę, które dbają o wzrok.
- Utrzymuje w dobrym poziomie nasz cholesterol HDL, a występujący w jednonienasyconych tłuszczach Beta-sitosterol pozwala obniżać poziom „złego” cholesterolu LDL i trójglicerydów.
- Ponadto tłuszcze jednonienasycone wykazują działanie przeciwzapalne !
- Chroni przed chorobami układu krązenia, obniża ciśnienie krwi.
- Wspomaga pracę serca
- Źródło rozpuszczalnego błonnika, który pomaga zapewnić uczucie sytości przy mniejszej ilości kalorii.
- Awokado TO jedne z najlepszych tłuszczy !!!
Pomidory
- Witamina A, E, K, C, witaminy z grupy B (B1tiamina, B2 ryboflawina, B3 niacyna, B6 pirydoksyna), B9 kwas foliowy)
- oraz minerały: wapń, magnez, żelazo, fosfor, potas (duże ilości 237 mg), cynk, sód.
- Pomidory są niskokaloryczne 100 g pomidorów to 15 kcal, idealne dla osób na dietach, ponadto posiadają właściwości alkalizujące (zasadotwórcze).
- Dzięki dużej zawartości witaminy C wspiera naszą odporność.
- Dzięki witaminie A E dba o nasze oczy, skórę, paznokcie.
- Dzięki witaminie K reguluje krzepliwość krwi w organizmie.
- Dzięki witaminom z grupy B reguluje i dba o cały układ nerwowy.
- Występujące w pomidorach sole bromu działają uspokajająco na nerwy.
- W pomidorach znajduje się silny naturalny przeciwutleniacz likopen – czerwony barwnik z rodziny karotenoidów. Likopen działając z innymi składnikami odżywczymi, naturalnie znajdującymi się w pomidorach, wykazuje niezwykle silne działanie przeciwnowotworowe. Udowodniono, że regularne spożywanie pomidorów oraz przetworów z nich, znacząco obniża ryzyko zachorowania na nowotwór prostaty (nawet o 50%), jelita grubego, jajników, a nawet dość rzadko występującego raka wątroby.
Papryka
- Warzywo idealnie zdrowe to kopalnia zdrowia, koniecznie jedzmy paprykę na surowo, w wyższych temperaturach traci większość swoich wartości.
- Bogate źródło witaminy C — bardzo wzmacnia układ odpornościowy
Bogate źródło witaminy A, E ( opóźniają starzenie się organizmu, pomagając zwalczyć wolne rodniki), beta-karotenu, witaminy B1, B3, B6 i E, a także pewne ilości potasu, wapnia, żelaza, miedzi i kobaltu. - Bogate źródło w polifenole, którym przypisuje się właściwości antyrakowe, są to m.in. kwasy fenolowe, flawonoidy (rutyna), antocyjany;
- Papryka żółta to wysoka zawartość luteiny, która chroni wzrok.
- Bogate źródło likopenu, który znany jest ze swoich właściwości przeciwnowotworowych.
- Według naukowców papryka wykazuje właściwości tonizujące, bakteriobójcze (Dzięki znajdującej się w papryce kapsaicynie. Kapsaicyna niszczy komórki nowotworowe), przeciwzapalne, antyseptyczne oraz przeciwnieżytowe.
- Wspomaga układ nerwowy — poprawia nam samopoczucie.
- Wspomaga leczenie wszystkich chorób w naszym organizmie.
Czarnuszka
Czarnuszka — Ta cudowna roślinka, to skarbnica wszystkiego, co najlepsze…
- Obniża ciśnienie krwi i zmniejsza ryzyko powstawania zakrzepów, chroni przed wzrostem homocysteiny, prowadzącej do rozwoju miażdżycy.
- Ma silne właściwości przeciwutleniające.
- Chroni przed osteoporozą.
- Dzięki właściwościom antyzapalnym, antyhistaminowym, pomaga w chorobach autoimmunologicznych.
- Reguluje układ nerwowy, działa antydepresyjne, uspokajająco i przeciwlękowo.
- Czarnuszka chroni przed uszkodzeniami wątrobę i nerki, oczyszcza z toksyn.
- Reguluje miesiączkowanie, wspomaga laktację u matek karmiących.
- Olej z czarnuszki jest naturalnym źródłem żelaza.
- Witaminy A, E, F, B1, B3, B6, biotynę.
- Związki mineralne -cynk, selen, magnez, wapń, żelazo, sód, potas.
- Zawiera białka (osiem z dziewięciu niezbędnych aminokwasów) i węglowodany.
- Czarnuszka i jej olej obniżają stres oksydacyjny.
- Wzmacnia układ odpornościowy, pobudzając m.in. syntezę interferonu czy wzrost ilości limfocytów i makrofagów, które dbają o nasze zdrowie.
- Pomaga alergikom działa jak lek przeciwalergiczny.
- Ma działanie bakteriobójcze, wirusobójcze oraz grzybobójcze.
- Olej z czarnuszki jest pomocny w walce z owsikami, tasiemcem i innymi pasożytami układu pokarmowego. Udowodniono, że to jeden z najskuteczniejszych olejów do odrobaczania dzieci.
- Pomaga w niestrawnościach i wrzodach żołądka.
- Ma działanie przeciwnowotworowe — hamuje rozwój komórek rakowych.
- Więcej na temat czarnuszki – poczytaj TU
Kanapeczki na chlebie migdałowym – bez glutenu
Jak zrobić chleb migdałowy bezglutenowy ? Mam pyszny i szybki przepis 🙂