Jogurtowiec ze śliwkami

Ciasto ze śliwkami mniam! Drożdżowe, na kruchym cieście lub na jogurcie, w każdym wariancie smakuje wyśmienicie! Śliwka wypiekach jest bardzo aromatyczna i oczywiście bardzo smaczna. W sezonie przetworowym śliwka, króluje powidłami, kilka pudełek ląduje też w zamrażalniku, w zimie stanowi idealny dodatek do ciacha 🙂 Jogurtowiec ze śliwkami jest ciastem bardzo delikatnym, piankowym, niskokalorycznym, można go wykonać również z innymi owocami.

Jogurtowiec ze śliwkami

Potrzebujemy:

  • 520 ml jogurtu
  • 6 jajek
  • 4-5 łyżek cukru kokosowego lub 2 łyżki miodu naturalnego
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • wanilia
  • śliwki

Przygotowanie:

  • Żółtka zmiksować z cukrem. Dodać jogurt, mąkę ziemniaczaną, wanilię, wymieszać.
  • Z białka i szczypty soli ubić sztywną pianę. Pianę z białka dodać do masy żółtkowej, wymieszać, wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Na wierzch ułożyć przekrojone śliwki. Jeśli śliwki są duże pokroić w mniejsze kawałki, ponieważ masa jest dość luźna.
  • Ciasto wkładamy do ciepłego piekarnika. Pieczemy w temp. 170 C przez około 50 minut. Zwróć uwagę czy ma dopieczony spód!
  • Ciasto pięknie wyrasta bez proszku do pieczenia, po wyłączeniu lekko opada.




Dodaj komentarz

Your e-mail will not be published. All required Fields are marked